Удружење Ирмос и Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ уприличили су предавање др Растка Јовића и представљање његове књиге „Динамика хришћанског идентитетаˮ у уторак, 30. марта у Великој сали Библиотеке.

Са др Јовићем, теологом млађе генерације и ванредним професором Православног богословског факултета Универзитета у Београду,  разговор је водила Ирена Чоловић.

Растко Јовић је говорио на тему шта је Црква данас и шта је идентитет верника. Он је казао да када говоримо о религији у Србији, можемо рећи да се сусрећемо са верском обновом, ревитализацијом религије итд. Међутим, за разлику од света где људи верују без припадања цркви, истраживања показују да људи у Србији имају осећај припадности, али мање верују. Разлог томе је што их колективни идентитет ослобађа личне одговорности, дакле идентитетска питања су изузетно важна.

Предавач је говорио о крштењу као иницијацији у колективни идентитет, о  идентитетским питањима која су пут за еманципацију одређених група људи, о ставовима теолога да идентитет Цркве лежи у есхатологији, тј. у ономе што ће доћи итд.

Сви заинтересовани за предавање др Растка Јовића нису могли лично да присуствују програму због актуелних здравствених мера које подразумевају ограничен број посетилаца, па је за оне који су пропустили обезбеђен пренос на Јутјуб каналу Удружења Ирмос.