Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Међуопштински историјски архив у Чачку исправили су 8. априла 2015. године завичајни грех према Михаилу Константиновићу, истакнутом правнику, министру и утемељивачу више закона, чије име није често помињано у родном граду. Вече сећања на овог великана српске науке и родољуба одржано је у библиотеци Архива, а у оквиру манифестације 52. „Дисово пролеће“. У име организатора госте и присутне поздравила је Лела Павловић напомињући да се установе културе труде да оживе сећања на заборављене умове из прошлости, а један од њих свакако је и Михаило Константиновић.

slike-043

О Чачанским годинама породице Константиновић, у којој је Михаило био седмо дете, говорио је проф. др Светислав Марковић који је са Лелом Павловић коаутор рада припремљеног за предстојићи скуп у Ивањици. Овом приликом публика је видела више значајних докумената и фотографија из породичне архиве Константиновића које је дала Милица Константиновић, Михаилова снаха, а супруга његовог сина Радомира, истакнутог писца и књижевног критичара.

slike-025slike-027

Садржајну биографију Михаила Константиновића саопштила је бројној публици Маријана Матовић, библиотекар-саветник, а о Константиновићевом доприносу развоју друштвених наука, његовој улози у влади Цветковић-Мачек где је био министар без портфеља, и касније као декана Правног факултета у Београду и аутора више закона који се и данас примењују, говорио је др Јовица Тркуља, редовни професор овог факултета.

slike-029slike-050slike-087slike-092