У оквиру кампање „Дани Заштитника грађана” Зоран Пашалић, заштитник грађана, посетио је Чачак у петак, 5. јула и разговарао са становницима Чачка, градоначелником Милуном Тодоровићем, представницима локалне самоуправе, невладиног сектора и медија.

Чачак је један од 13 градова у којем се спроводи пројекат „Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије”. Зоран Пашалић и његов тим су током дана примали заинтересоване Чачане у просторијама Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” и одржали радни састанак са представницима јавних предузећа, установа и организација цивилног друштва. Циљ посете је био сагледавање проблема локалног становништва због заштите њихових права и информисање грађана и државних органа о начину рада омбудсмана.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” већ шест година омогућава грађанима Чачка да ступе у контакт са канцеларијом Заштитника грађана Републике Србије путем видео линка и директно разговарају са стручним тимом правника. Ова услуга је до 2015. била део пројекта „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима”, али је због великог интересовања Библиотека и након тога наставила да је пружа.

У разговору Заштитника са руководством Градске библиотеке договорен је и наставак ових активности, тј. могућност директног разговора са представницима стручне службе Заштитника путем скајпа из просторија Библиотеке.