Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ је у петак, 2. априла и понедељак, 5. априла доделила признања највернијим читаоцима у сва четири огранка на селу чиме је обележила Међународни дан књиге за децу. Празник дечје књиге прославља се на рођендан Ханса Кристијана Андерсена, аутора култних бајки „Ружно пачеˮ, „Мала сиренаˮ, „Оловни војникˮ, „Царево ново оделоˮ и многих других из којих су генерације усвајале  прве лекције о животу, врлини, лепоти, похлепи, мудрости, срећи… Овим поводом гост Библиотеке и огранака у Пријевору, Прељини, Заблаћу и Мрчајевцима био је Дејан Алексић, један од омиљених савремених аутора за децу.

Задовољство да им аутор представи своју нову књигу „Фарбање мораˮ која је изашла из штампе пре само неколико дана, али и да уживо чују неке од доживљаја чувеног јунака Азбучка Првог, да читају „Мале огласеˮ и решавају загонетке имала су деца млађег школског узраста.

„Фарбање мораˮ је збирка дужих песама које на духовит начин одгонетају недоумице о морима која у својим називима имају неку боју – жуту, црну, белу, црвену. Поред прочитане поеме из своје нове књиге, Алексић је указао на значај књиге и читања која су најзначајнија оруђа за физички, креативни и духовни раст деце. Потврду за то дали су наши вредни читаоци којима су овом приликом уручена и значајна признања за 2019. годину.

У огранку Библиотеке у Пријевору највише су читали ученици другог разреда ОШ „Божо Томићˮ са својом учитељицом Весном Јанковић и пензионер Радунка Љубичић.

Одељење у Прељини редовно су посећивале ученице ОШ „Прељинаˮ Тијана Танасковић, Мина Бељаковић и Биљана Кнежевић, пензионерка Милка Сташевић и запослена Данијела Крупеж чиме су и заслужиле признање највреднијих читалаца.

У понедељак, 5. априла награђени су и верни читаоци огранака у Мрчајевцима и Заблаћу. Престижно признање највреднији читалац понели су Николина Јовановић, Никола Ђурђевић и Алекса Ивезић из ОШ „Татомир Анђелићˮ и васпитачица Ана Водоплав из Мрчајеваца.

А у Дисовом завичају ову значајну потврду добили су ученици ОШ „Владислав Петковић Дисˮ Лазар Марковић и Пеђа Плавшић, као и ученица Гимназије Љубинка Тутуновић и одрасли читаоци Предраг Јелић и Дара Драмлић.

Из познатих разлога додела признања Највреднији читалац у огранцима одржана је са годином закашњења, али то не умањује значај награде која не застарева баш као што ни књиге и читање никад не излазе из моде.