Чачанске установе културе су у четвртак 14. априла пружиле подршку пројекту „И твој глас може бити део решења“ који је реализован под покровитељством Академије школа централне Европе (АЦЕС) на тему солидарности и сарадње међу младима.

DSC_0769

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Народни музеј у Чачку и Уметничка галерија „Надежда Петровић“ су биле домаћини посете групи деце узраста од шестог до осмог разреда Oсновне школе „Свети Петар Ореховец“ из истоименог места у Хрватској и Oсновне школе „Иво Андрић“ из Прањана. Ђаке из Хрватске су пратиле библиотекарка Стојанка Лесички и наставница енглеског језика Мартина Сокач, а ученике школе „Иво Андрић“ директор Зоран Пантовић, затим координатор пројекта, наставница хемије Драгана Бабовић, и школски психолог Јелена Дрманац.

DSC_0702 DSC_0754

Културну баштину и прошлост чачанског краја представили су музејски водич Зорица Бојовић, кустоси Данијел Микић и Марија Радисавчевић Раковић, и библиотекари Завичајног и Научног одељења Градске библиотеке у Чачку Оливера Недељковић, Тамара Јанковић, и мр Маријана Матовић. Ученици су имали прилику да обиђу сталну поставку Народног музеја у Чачку, да виде слике Надежде Петровић и да чују о њеном великом пријатељству са истакнутим хрватским вајарем Иваном Мештровићем, да се упознају са трагичном судбином песника Диса и да посете значајни књижни легат Миливоја и Божидарке Филиповић.

 DSC_0737 DSC_0758

Ова сарадња градских установа је на најбољи начин показала богатство чачанских фондова културе тако да уједно представља и пример добре праксе у раду са децом школског узраста и у будућим приликама.

DSC_0718