Представници мреже EUNIC Србија (European Union National Institutes for Culture), која окупља националне културне институте и амбасаде, посетили су Градску библиотеку „Владислав Петковић Дисˮ у уторак, 15. новембра. Чачанска Библиотека иначе већ дуги низ година сарађује са појединим европским културним центрима попут Гете института и Аустријског културног форума, а овог пута су и представници Института Сервантес у Београду (Instituto Cervantes de Belgrado), Мађарског културног института (Collegium Hungaricum), Француског института у Србији (Institut Français de Serbie), амбасада Румуније, Краљевине Холандије и Португала у пратњи представника Делегације ЕУ у Србији и Деска Креативна Европа имали прилику да се упознају са свим оним што Библиотека има да понуди.

Гостима су представљене услуге Библиотеке, њени фондови, изложбени простори, сале за програме, али су најављене и неке од већих активности за 2023. годину попут манифестације 60. Дисово пролеће, отварања Музеја поезије, Легата Бранка В. Радичевића итд.  Сасвим природно, највише интересовања изазвало је новоформирано Одељење стране књиге, прво такве врсте у овом делу Србије, које ће свечано бити отворено 8. децембра.

Могући видови додатне сарадње, велики потенцијал умрежавања, размене искуства и програма биле су само неке од тема разговора, а полазна тачка Чачак – Национална престоница културе 2023. године.