Трибина „Положај жена у науци” одржана је у понедељак, 28. новембра у Градској библиотеци Чачак. Учесници и организатори трбине су: др Ивана Јакшић са Факултета политичких наука, др Ивана Крсмановић са Факултета техничких наука у Чачку, и др Милица Стојковић која ради на истом факултету, а која је у име Удружења „Психозона” из Горњег Милановца водила програм.

Иако је потреба за родном равноправношћу данас јача него икада, неопходно је појачати свест о њој, сложиле су се све учеснице трибине.

Ивана Крсмановић је подсетила на славне жене у науци које су кроз историју остајале у сенци колега. С обзиром на то да статистички подаци на глобалном нивоу не показују значајне разлике у способностима за учење између жена и мушкараца, само је важно прилагодити начин тестирања женама и ширити информације о међународним стипендијама, које би их подстакле да се баве науком.

Будући да је Ивана Јакшић докторирала на теми самопоуздања девојчица и разлога због којих одустају од бављења природним наукама, она је посебну пажњу посветила досадашњем игнорисању женске перспективе. „Бављење науком у Србији доноси симболичан статус и ту заиста има много жена, међутим, и даље се не ради о правом тежишту моћи и економског процвата. Приметно мање жена руководи пројектима”, казала је Јакшић.

Пре започињања дискусије, у коју се са великим интересовањем и размењујући личне примере укључила бројна публика, закључено је да је неопходно променити однос институција, али и самих жена према овој проблематици. Да би требало успоставити равнотежу између професије и приватног, освестити механизме који нас блокирају, а пре свега повећати међусобну солидарност оснаживањем жена кроз образовни процес, једногласно су закључиле учеснице трибине.