Након чачанске промоције, зборник радова „Поезија Бранка В. Радичевића“ представљен је 19. маја 2016. године и у Институту за књижевност и уметност у Београду. Институт и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ били су организатори прошлогодишњег научног скупа о поезији овог значајног српског и завичајног песника и издавачи су зборник који је изашао у оквиру 53. Дисових свечаности захваљујући донацији ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“.

 DSC_0661

Зборник научних радова приредио је др Драган Хамовић, а уредник издања је Даница Оташевић. Ново читање поезије Бранка В. Радичевића, које потписује дванаест еминентних књижевних критичара и познавалаца српске књижевности, већ наилази на похвале. О трећем, заједничком издању Института и Градске библиотеке, говорили су др Бојан Јовић, директор Института, Драган Хамовић, проф. др Јован Делић, руководилац вишегодишњег научног пројекта о парадигми српске књижевности двадесетог века, европски и национални контекст, и Даница Оташевић.

DSC_0646

Бранко В. Радичевић остао је дуго по страни од систематичнијег тумачења и вредновања из разлога понајмање књижевних и неоправдано је одсутан из савремене књижевне свести о динамичног другој половини двадесетог века. Зборник „Поезија Бранка В. Радичевића“ научно и образложено показује да је ова поезија међу највишим остварењима поменутог периода, да је и даље веома подстицајна и да многим новим читаоцима може значити истинско књижевно откриће. Радови у овом зборнику дају више него довољно аргумената за такво књижевноисторијско превредновање“, казао је Драган Хамовић.

DSC_0667

Даница Оташевић истакла је да је ово прво научно сећање на Бранка В. Радичевића (1925- 2001) после 15 година од његове смрти, али не и последње, јер остаје још подручја којима је Радичевић задужио српску културу о којима треба говорити. Завичај који је Бранко В. Радичевић величао у својим књигама и новинским репортажама и подстицао да шездесетих година прошлог века оснује манифестације какве су „Дисово пролеће“, Меморијал Надежда Петровић и Драгачевски сабор трубача, учинио је први корак.

DSC_0669

Промоцији зборника у Београду присуствовали су рецензенти академик Милосав Тешић и др Марко Недић, аутори објављених радова, бројни научни радници и представници медија.