Завршна свечаност 57. Дисовог пролећа одржана је у петак, 26. јуна у Градској библиотеци у Чачку.

Садржајном вечерњем програму претходио је најзначајнији тренутак – уручење Дисове награде овогодишњем добитнику, песнику Рајку Петрову Ногу. Након полагања венца испред бисте чије име носи признање, овогодишњи лауреат је посетио Библиотеку, изразио захвалност што је и његово име уписано у ред оних који су дисовски одани песничкој традицији, језику, отаџбини и народу.

Увод у завршницу свечаности била је изложба „Поглед кроз Недремано Око”, аутора Душице Брковић, посвећена песнику Ногу око чијег се песништва, од почетка па до најновијих књига веје прамен Дисове утопљене душе.

Душица Брковић аутор је и истоименог каталога, а целокупан дизајн потписује Миленко Савовић. Она је поетичном беседом захвалила господину Ногу за сарадњу, казавши да је он „истинско отелотворење песника, вечитог побуњеника против свега што угрожава људску и стваралачку слободу. Ного у својим делима упозорава на гордост и указује на смерно обраћање Свевишњем. Недремано Око нас подсећа да би требало да спустимо глас до молитвеног шапата и да наше речи буду тихе, али мисаоно дубоке и богоугодне.”

Др Недељка Бјелановић, члан жирија за Дисову награду, званично је отворила изложбу и указала на вредност лирских творевина које потвруђују због чега је Ного добитник најзначајнијих песничких признања, што ова поставка и илуструје и помаже у откривању песниковог богатог опуса.

Потом је, у Великој сали, уследио наставак програма „Поглед кроз Недремано Око”.

Рајко Петров Ного је до сада објавио више од тридесет песничких збирки и спада у ред најнаграђиванијих српских песника. „Богато и изузетно вредно српско песништво нема данас песника, а велико је питање да ли га је и имало, уз чије би име Дисова награда тако пристајала као што се складно римује с именом Рајко Петров Ного”, стоји између осталог, у образложењу жирија за Дисову награду који је радио у саставу: проф. др Јован Делић, др Недељка Бјелановић и Ђорђе Нешић. А предсеник жирија проф. др Делић се присутнима обратио и дочарао нераскидиву повезаност поетике Нога и Диса.

Овогодишњи лауреат је изговорио беседу у чачанској Библиотеци у преподневним сатима, након доделе Дисове награде и полагања венца испред бисте песника утопљених душа. Беседа је забележена и емитована током програма завршне свечаности, јер грешни дијак Рашовић од старине, како сам себе назива песник Ного, због здравственог стања није био у прилици да остане до вечери. „Хвала вам што негујете сећање на жртву и праведника Владислава Петковића Диса, безмало свеца српске поезије, и што сте ме овом наградом малчице приближили песнику смрти и тако, можда незаслужено, узвисили”, изговорио је у надахнутој беседи добитник Дисове награде и упутио мноштво поздрава гостима.

Већ 41 годину сваког Дисовог пролећа Градска библиотека у Чачку расписује конкурс за Награду „Млади Дисˮ која се додељује за рукопис за прву необјављену збирку песама, песника млађег од 31 године. Ове године, упркос новонасталим околностима у предвечерје почетка манифестације, стигло је 23 рукописа, а жири који је радио у  саставу  Енес Халиловић (председник), Урош Ристановић (члан) и Немања Вељовић Суброса (члан, суздржан при гласању) донео је одлуку да Награда „Млади Дис” припадне Александри Јовановић из Врања за рукопис под шифром „Пекмез од шљиваˮ. Председник жирија Енес Халиловић је прочито образложење, а затим је добитници уручио плакету Млади Дис која је потом казивала властите стихове.

Сусретања поезије и тумачења Дисовог песништва приказани су есејима младих тумача.

Жири који је радио у саставу: (председник), др Дејан Вукићевић и проф. др Владимир Гвозден (чланови), након вишеструког читања и анализе девет пристиглих радова, једногласноје одлучиода прва награда припадне Јелени Маринков, друга награда Даници Ђокић и трећа награда Магди Миликић. Предсеница жирија проф. др Снежана Милосављевић Милић је образложила одлуку, а након тога је директор манифестације Дисово пролеће др Богдан Трифуновић ауторкама уручио дипломе и новчане награде.

Казивањем одабраних стихова овогодишњег добитника Дисове награде вече је оплеменио драмски уметник Радослав Рале Миленковић. Хор „Слово љубве” је извео две композиције, химну „Боже правде” и Мокрањчеве „Приморске напјеве”, наступала је и Весна Ђуновић, диригент хора уз пратњу музичког састава „Поко рубато”, као и мајстор фруле Зоран Јевтић. Сценарио за завршну свечаност 57. Дисовог пролећа „Поглед кроз Недремано Око” осмислиле су Марија Радуловић и Тања Вуковић.

Програм је организован уз поштовање свих прописаних мера, па је потпуно јасно да овога пута Велика сала није могла бити попуњена до последњег места, али су зато сви љубитељи поезије имали прилику да прате live stream завршне свечаности на фејсбук страници Градске библиотеке и то је учинило преко осамсто фејсбук посетилаца, међу којима је био и велики број људи из дијаспоре.