Да поезија држи свет на окупу и представља најбољи део  нас и друштва,  потврдила је  још једном промоција 53. „Дисовог пролећа“ у Београду, која је одржана 24. маја 2016.   у Српском књижевном друштву. У кући писаца Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ показала је зашто је манифестација Дису и поезији у част једна од најјачих стубова српске културе данас, промовисала издања која остају као трајни белези уметничког стваралаштва и Дисове лауреате.

Picture-019

Педесет треће „Дисово пролеће“ је у знаку поезије Томислава Маринковића, добитника Дисове награде за жувотни песнички опус, а овом приликом саопштена су  имена добитника награде „Млади Дис“, и награде за есеј о Дисовом стваралаштву. Уз Маринковића лауреати овогодишњег „Пролећа“ су и Огњен Обрадовић (1992) из Ужица,  за поезију, док је Милица Бешић, апсолвент италијанистике, добила трећу награду за есеј.

Picture-065 Picture-068

      Свечани скуп поклоника поезије најпре је поздравио Игор Перишић, председник УО СКД, а потом је Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке, говорио о манифестацији која је започела у Чачку 7. марта, а завршава се 27. маја доделом Дисове награде. У овом интервалу одржано је више од двадесет различитих  програма, спроведено пет конкурса са близу пет стотина учесника, гостовало се у Лозници, Пожеги, Ивањици и Београду под мотом „Упознај Диса да би га волео“ и објављено четири публикације.  О стишаној и препознатљивој вези Маринковићеве поезије са природом говорио је књижевни критичар Васа Павковић, председник жирија за доделу Дисове награде, а стихове је казивао драмски узметник Бранислав Лечић.

Picture-089

Одлуку жирија за доделу награде „Млади Дис“ рукопису под шифром „Гротло“ коју је на конкурс послао млади драматург Огњен Обрадовић саопштио је Војислав Карановић, председник, а у име жирија за есеј саопштење је дала Марија Слобода која је образложила одлуку да се додели само трећа награда Милици Бешић.

Picture-079

Picture-074

Традиционално Дисове свечаности богате српску културу књигом лауреата, па  је објављена књига песама „Издвојене тишине“ Томислава Маринковића, 47 број часописа „Дисово пролеће“, каталог за изложбу (Не)обичан живот“, аутора Милице Баковић, и зборник радова  „Поезија Бранка. В. Радичевоића“ који је приредио Драган Хамовић.

 Picture-067

       Зашто је Чачак сваког маја оаза песника и поезије говорила је Даница Оташевић, уметнички директор манифестације, а Томислав Маринковић наградио је бројне пријатеље  Дисове и своје лирике песмом „Кочење, празнина“.