Dragoslav-Grbic---koricaОбјављивањем књиге „Нађени одблесци Драгослава Грбића“, аутора Марије Орбовић, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ испунила је још један дуг према завичајном поетском наслеђу. „Нађени одблесци“ представљају прилоге за Грбићеву биобиблиографију и значајан су допринос проучавању српске историје књижевности после Другог светског рата и 20. века. Књига Марије Орбовић, библиотекара саветника, од прошле године у пензији, представља круну њеног радног ангажовања у Градској библиотеци и потврда је врсног библиографског умећа за које је добила бројна признања. Од 18 библиографија које је Библиотека објавила у Едицији завичајна библиографија, Марија Орбовић потписује девет. Библиографија Драгослава Грбића броји 743 јединице, пропраћена је опширном биографијом, Грбићевим текстовима о родном Чачку, песниковом мишљењу о феномену књиге, прилозима других књижевника, фотографијама и регистрима. „Грбићеви одблесци“ бацају ново светло на стваралаштво једног од значајних имена српске и завичајне културе, а објављени су поводом 30 година од песникове смрти( 1983).

Драгослав Грбић рођен је 14. октобра 1926. године у Љубићу у породици обућара Радомира и мајке Зорке, домаћице. Због очеве честе селидбе Драгослав је основну школу и гимназију учио у више места у Србији, али је матурирао 1947. у Чачку. Детињство му је обележено ратом у коме и сам учествује од октобра 1944. године. Школовање је наставио на Филозофском факултету у Београду, али је студије подредио новинарству и поезији. Још као гимназијалац сарађивао је у локалном „Слободном гласу“, касније и „Чачанском гласу“, а од 1949. добија посао у редакцији „Омладина“, потом је радио у „Борби“, „Раднику“, Радио Београду, био стручни сарадник у Културно-просветној заједници. Умро је у Београду, а сахрањен 5. октобра 1983. године у Чачку. У родном граду, коме је посветио многе стихове, Књижевни клуб носи Грбићево име.
Прву песму Драгослав Грбић је објавио 1947. у „Младом борцу“ у Београду, а прву збирку песама „Лирски фрагменти“ две године касније. Осим песама писао је романе, приповетке, драме, есеје, ликовне приказе. Грбић је објавио 18 књига поезије и других жанрова, заступљен је у многим антологијама и зборницима, као и послератној периодици на простору бивше СФРЈ. Марија Орбовић је прелистала целокупну периодику тог времена, радио записе, прикупила рукописе и сећања о Грбићу и овом књигом коју је издала Градска библиотека, а финансирао град Чачак, песнику је подигнут најтрајнији споменик. Књигу за штампу препоручила је библиотекар Оливера Недељковић, а објављерни су и прилози академика Љубомира Симовића и публицисте Миладина Вукосављевића. Главни и одговорни уредник издања је Даница Оташевић, лектор и коректор мр Маријана Матовић, а „Нађени одблески“, како гласи један Грбићев стих, у тиражу од 300 примерака штампани су у „Атељеу Јуреш“ чији је власник Зоран Јуреш ликовно-графички обликовао књигу.

За заборав

Србија земља – точкови у блату,
буновна кад у јесен преври џибра;
Србија са ђинђувама о врату
најдража између Мораве и Ибра.

Кад и шљива и жито омане
жена је ту и разбој и пређа;
испуцај сав бол у таван кафане,
за тужну свирку и гуњ са леђа.

Свако се вече сан о хлебу
на трепавице благо повије;
запали се Кумова слава на небу
и немир почне преко Србије.