Библиотеке Гете-Института у Београду, Сарајеву и Загребу по трећи пут заједно организовале су 16. и 17. новембра 2012. године радионицу за учеснике из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске.

Тема овогодишње радионице била је: „Creative Gaming: подстицање читања кроз компјутерске игрице“  модератор  је био Matias Leve из „Initiative Creativ Gaming“ из Берлина.

На радионици су учесници добили хронолошки и практични преглед интеракције текста и рачунарских игрица и тиме упознати са начинима стварања пустоловине у тексту, методама причања прича и значају комуникације.

Истовремено игрице не морају нужно да буду црна кутија коју активно користимо само као њени конзументи. Игрица као интерактивни медиј омогућава разнолике медијске технике, које у овом случају треба да помогну младима да заволе књигу. У другом делу радионице полазници су самостално, користеће доступне алате креирали видео приче.

Сигурно да су компјутерске игрице нешто што доносе савремене технологије и што ће наћи место у српским библиотекама, па је ова едукација у Гете институту била значајна за све библиотекаре у региону. Српске библиотеке престављали су Суботица, град Београд и Чачак и представници Друштва библиотекара Србије. После дводневне едукације и примене знања, Даница Оташевић и Александар Вукајловић осмислили су причу „Пустоловине јелена Јеленка“ где су књига и библиотека и даље у првом плану.

 Гете институт још једном је омогућио српским библиотекарима да се упознају са савременим токовима европског библиотекаства и да не изгубе корак са струком. Своје искуство библиотекари из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ деле  овом приликом са посетиоцима сајта.