Од 3. јуна 2013. године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ са још петнаест библиотека широм Србије укључена је у пројекат „Промоције људских и мањинских права кроз интезивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“. Циљ ове иницијативе је лакша и доступније комуникације са Заштитником грађана и остваривање њихових права. Једногодишње искуство Заштитника грађана промовисано је у петак, 17. октобра 2014. године у Регионалном центру кроз округли сто на тему „Системи подршке особама са инвалидитетом и старијим у локалној заједници“ на коме су учествовали Владана Јовић, заменик Заштитника грађана, са сарадницима, представници локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, здравствене установе, Градске библиотеке, Удружења пензионера као и велики број представника невладиних организација које се баве проблемима особа са инвалидитетом.

DSC_0736

„На територији чачанске општине регистровано је 9182 особе са инвалидитетом од тога 57 процената чине жене“, истако је Саша Обрадовић, директор Националне службе за запошљавање, “и махом су то старије особе којима је потребна помоћ. Од укупно 27 000 пензионера, њих 7000 имају минималне пензије“. Александар Дачић, помоћник градоначелника за друштвене делатности, и Марија Војводић, кординатор за социјалну заштиту, говорили су о улагањима Града Чачка на побољшању услова за живот и рад особа са инвалидитетом, где је највећи допринос отварање установе за дневни боравак особа са посебним потребама „Зрачак“. Даница Оташевић, директор Библиотеке, навела је акције и појекте које је установа у претходном периоду спровела како би укључила кроз инклузију књигом у своју читалачку породицу и лица са посебним потребама. Милорад Марић, председник Удружења пензионера, навео је проблеме са којим се сусреће ова организација и потребу за радним ангажовањем пензионера.

DSC_0740

Преставници Заштитника грађана закључили су да Град Чачак улаже значајна средства за побољшање посебних потреба грађана и да нека законска решења представљају кочницу у запошљавању лица која треба да реализују социјалне услуге и помоћ угроженим особама.
Само један од проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом, али и старије особе, јесте наприступачност јавним објектима због недостатка одговарајућих рампи што представља проблем не само Чачка него и целе Србије.

DSC_0753

Овакви састанци представника Заштитника грађана у локалним срединама треба да побољшају законску регулативу и омогуће већу правну сигурност свих грађана, а посебно старих особа и лица са инвалидитетом. Одељење Заштитника грађана доступно је житељима Моравичког округа понедељком и четвртком од 13 до 15 часова у читаоници Градске библиотеке у Господар Јовановој бр.6.