Културна јавност осим што је обавештена о овогодишњем добитнику Дисове награде која је припала одлуком стручног жирија песникињи Ани Ристовић, Градска библиотека преставила је и програм 51. Дисових свечаности. Манифестација чији су покровитељи град Чачак и Министарство културе и информисања траје до 23. маја и у том периоду биће одржано више од 20 књижевних вечери и изложби.

Picture-021

Програмски Дисово пролеће отвара академик Матија Бећковић, биће обележена и стогодишњица Великог рата 150 година од рођења Бранислава Нушића, промовисан добитник НИН-ове награде Горан Гоцић као и организовано више програма за децу и младе. Прво Дисово пролеће у шестој деценији постојања ове манифестације биће у знаку „Дисове чаме  и меланхолије Ане Ристовић“.

Ево шта ће се наредних недеља дешавати на 51. Дисовом пролећу:

Четвртак, 13. март, Велика сала Дома културе у 19 часова:

„ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ“, књижевно вече посвећено академику Матији Бећковићу и представљање издавачке куће „Штампар Макарије“, издавача сабраних дела Андрића, Црњанаског, Његоша, Бећковића и др.

Учествују: Матија Бећковић и Желидраг Никчевић, водитељ Марија Радуловић, библиотекар

Четвртак, 20. март у 19 часова, Уметничка галерија „Надежда Петровић“

СРПСКА ЕПСКА ФАНТАСТИКА

Књижевно вече Александра Тешића, аутора више романа – трилогије КОСИНГАС и двотомног романа „ЗМАЈ И ЖДРАЛ“. Александар Тешић је рођен у Чачку, ради као преводилац у РТС-у.

О српској епској фантастици и митологији говориће проф. др Сретен Петровић

Водитељ: Биљана Раичић, библиотекар.

Четвртак, 27. март, Галерија Народног музеја у 18 часова

ДАНИ И ГОДИНЕ

Промоцијом романа Радоја М. Јанковића (Чачак, 1879 – Београд, 1943), Градска библиотека почиње циклус  обележавања  века од избијања Великог рата. Први пут биће промовисана књига и приказан филм из 1936.године о Р. Јанковићу, официру, књижевнику и дипломати  у Америци и Албанији. Јанковић је рођен  1879. године у Чачку и у шестом разреду чачанске полугимназије учио је са Дисом и мајором Драгутином Гавриловићем.

Учествују: др Видосава Јанковић, кћерка, Милан Тодоровић, издавач, Даница Оташевић, писац предговора за књигу, а Љубиша Ћирковић ће казивати одломке из књиге.

Уторак, 8. април

ПЕСМЕ БОЛА И ПОНОСА

Књижевно вече посвећено Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу, песницима који су страдали у Првом светском рату 1917.године. О Дису и Бојићу говори проф.др Јован Пејчић, стихове казује Ненад Маричић, глумац Народног позоришта у Београду.  Учествује и група гимназијалаца који ће извести неколико песама из овог периода.

 

 Четвртак, 10. април, Ниш

У ЗАГРЉАЈУ МОРАВЕ И НИШАВЕ

Представљање 51. „Дисовог пролећа“ на Филозофском факултету у Нишу.

Учествују: проф.др Горан Максимовић, проф др. Јован Пејчић, проф. др Стојан Ђорђић, Милица Вучковић, добитница награде за есеј о Дисовом стваралаштву, глумац Милош Цветковић и представници Градске библиотеке.