Манифестација Штампана реч и истоимена изложба чачанског издаваштва која се у организацији Градске библиотеке одржава 22. пут свечано је отворена у среду, 7. априла у Великој сали Библиотеке. Изложбу издавачке продукције за 2020. годину, чији су аутори библиотекари Завичајног одељења Оливера Недељковић и Тијана Бежанић, отворио је др Милош Тимотијевић, а том приликом додељене су и награде „Исаило А. Петровићˮ и „Даница Марковићˮ.

Због неповољних здравствених околности публика се, уместо почетком фебруара како је то уобичајено, два месеца касније сусрела са прикупљеним издањима 49 издавача чачанског краја. Они су као обавезни локални примерак доставили Библиотеци 275 монографских и 45 серијских публикација, док плакати и позивнице скоро да нису штампани.

Коаутор изложбе Оливера Недељковић је рекла да је чачанска текућа библиографија за 2020. годину обимнија него што се испрва претпостављало и да је изложени материјал прикупљен знатно теже него обично. Она је захвалила одговорним издавачима који су испунили своју законску обавезу и додала: „Уз сва издања објављена у нашем граду и околини, на полицама Завичајног одељења нашле су се књиге које су протекле године наши Чачани објавили изван Чачка, у првом реду високо оцењена дела прозних стваралаца Владана Матијевића, Сава Стијеповића, Ненада Теофиловића, Ненада Гугла, Јованке Живановић, Јелене Ћусловић, Зорана Милекића и многих других аутора који из различитих стваралачких перспектива сведоче о човеку, његовом болу, немоћи, али и одважности и постојаном праву на наду.ˮ

Изложбу је пригодном беседом отворио др Милош Тимотијевић, музејски саветник Народног музеја у Чачку. Он се између осталог осврнуо на традицију штампарства у Моравичком округу, на Библиотеку која представља камен темељац за живот књиге након њеног изласка из штампарије и указао на значај ове манифестације. „Заправо свака Штампана реч је потврда вредног рада колегиница из Завичајног одељења које деценијама и годинама сакупљају грађу везану за наш град, за људе који овде стварају, штампају и чији се радови издвајају не само садржином, већ и графичким дизајном. То је својеврсна потврда да се ипак по броју објављених публикација, али и по садржају и дизајну налазимо на једном високом нивоу у нашој земљи. И овогодишња награђена монографија, у две категорије, потврђује да у Чачку постоји довољно енергије, аутора, дизајнера и штампара који су спремни да употребе своје знање и ентузијазам и да оставе вредан траг у издавачкој делатности.ˮ

Награда Библиотеке која носи име по првом чачанском штампару Исаилу А. Петровићу додељена је Слађани Тутуновић за ликовно-графичко обликовање књиге „Породица Надежде Петровић кроз 19. векˮ, аутора Драгане Божовић,  објављене у издању Уметничке галерије „Надежда Петровићˮ. Жири који је радио у саставу: Биљана Савић, председник, Марко Јозовић и Вељко Врањевац похвалио је и Немању Мићевића, за графичко обликовање каталога  30. Меморијала Надежде Петровић „На југ, на југ! Идемо на југ!ˮ , чији издавач је такође Уметничка галерија „Надежда Петровићˮ.

Награда „Даница Марковићˮ за издавачки подухват у 2020. години додељена је аутору Драгани Божовић и издавачу Уметничкој галерији „Надежда Петровићˮ за књигу „Породица Надежде Петровић кроз 19. векˮ. Ову одлуку донео је жири у саставу Ивана Крсмановић, председник, Ана Ранђић и Јелена Драмићанин. Такође су похваљене публикације „Кошаркашки клуб Железничар: 1949-1999-2019ˮ, аутора Светислава Љ. Марковића, Гвоздена Оташевића и Милована Вуловића у издању КК Железничар; каталог Међународног фестивала анимације Аниманима, у издању Дома културе, чији је уредник  Милен Алемпијевић; роман „Велелепота секундеˮ Ненада Гугла у издању Бит издаваштва; монографија „Боровница: технологија гајења, заштите и прерадеˮ, аутора Александра Лепосавића и Дарка Јевремовића у издању Научног воћарског друштва Србије  као и комплетна продукција издавачких кућа Пчелица и Градац.

Из Библиотеке је најављено да је читав април у знаку манифестације „Штампана речˮ и да ће публици бити представљени романи „Велелепота секундеˮ Ненада Гугла и „Шетачˮ Јованке Живановић као и сликовнице Весне Милошевић. „Штампана реч 2020ˮ биће затворена програмом у част недавно преминулог завичајног књижевника и ликовног уметника Нике Николе Стојића.