ПОЧАСНА ДИСОВА ПЛАКЕТА ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ

 На предлог Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и директора манифестације Данице Оташевић, Одбор “Дисовог пролећа“ поводом пола века трајања Дисових свечаности донео је одлуку да се

 ПОЧАСНА ДИСОВА ПЛАКЕТА

 додели Петеру Хандкеу, аустријском књижевнику и активисти, који живи у Паризу.

Петер Хандке први је инострани писац коме се додељује Почасна Дисова плакета за књижевни рад и допринос ширењу истине о српском народу и српској култури. Дисова Плакета Хандкеу биће уручена у априли приликом његовe посете Србији.

Петер Хандке рођен је у Грифену, 6. децембра 1942. Одрастао је у Источном Берлину и Грифену. Прву  публикацију  Fackel (бакља)  објавио је као ђак  католичке школе за дечаке у Танценбергу. За време студија у Грацу придружује се књижевној групи Форум Градски парк (Forum Stadtpark) и објављује у магазину Manuskripte. Након објаве његовог првог романа „Стршљени“ (Die Hornissen) у лето 1956. напушта студије да би се потпуно посветио писању. Живео је у Грацу, Диселдорфу и Берлину, а касније у Паризу, Кроненбергу и САД. Тренутно живи у Француском Шавилу.

Хандке је одавно везан пријатељством за Србију. Након путовања у ратом захваћену БиХ 1996. године  написао је  оспоравани есеј „Правда за Србију“, у којем се успротивио  једностраном приступу западних земаља које су сваљивале кривицу само на српску страну Након овог догађаја Хандке је „преко ноћи“ прогнан из глобалне интелектуалне заједнице и та изолација траје до данашњих дана.

У априлу 1999. године за време бомбардовање СРЈ од земаља НАТО алијансе, Хандке је допутовао у Србију и у знак протеста вратио Бихнерову награду. Од немачког министра Рудолфа Шарпинга је захтевао да му врати све његове књиге.

Хандкеови есеји о Србији спадају међу најтемељније и најсадржајније критике медија писане последњих година. Србија је за њега само метафора, повод за његове литерарне и филозофске расправе о „дереализацији света“.

За разлику од његових колега и непријатеља, који су окренули леђа Балкану, Хандке је остао доследан пријатељству са Србијом. Поводом обележавања Дана државности 2013. године председник Републике Томислав Николић доделио му је Сретењски орден.

Петер Хандке је и добитник награде „Хајнрих Хајне“, коју додељује немачки град Диселдорф. Након гласања жирија 12:5 у корист Хандкеа дошло је до политичког супротстављања неких немачких политичара. Хандкеу је у одбрану тада ступило Друштво писаца и одбацило мешање политике у културну сферу, но Хандке је због уплива политике у рад жирија одбио да прими награду што је и уважено, па награда 2006. године није додељена..

У 100. јубиларном колу Српске Књижевне Задруге 2012. године објављена је Хандкеова књига у преводу Жарка Радаковића „Моравска ноћ“.

Петер Хандке изабран је 1. новембра 2012. године за иностраног члана САНУ.