Одељење Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ у Мрчајевцима било је тесно да прими све учеснике атрактивног програма и бројну публику, на свечаности доделе награда НАЈчитаоцима за 2013., која је одржана у понедељак, 10. фебруара 2014. године.

IMG_1652

            Библиотека је  пети пут по реду окупила неколико генерација поклоника књиге и лепе речи из Мрчајеваца и околине, и на пригодном програму наградила највредније од 250 читалаца који су уписани у претходној години.

Песмом “Деца су украс света“, свечаност су симболично отворили предшколци из мрчајевачког вртића “Звончица“, који су са својом васпитачицом Јеленом Секулић, редовни посетиоци Библиотеке. За уздарје и уз жељу да одрастају у свету бајки, директор Даница Оташевић наградила их је књигом “Најлепше српске бајке“, а уз похвале присутнима за 5.077 прочитаних књига и сликовница, замолила их је да тај број буде дупло већи до следеће године.

IMG_1625

            Са посебним одушевљењем публика је поздравила госте програма: петогодишњу Машу Милутиновић, Тару Милутиновић и Ану Јовановић, ученице првог, и Петра Мијаиловића и Бобана Вукомановића, ученике другог разреда ОШ “Татомир Анђелић“, издвојеног одељења из Катрге, и њихову учитељицу Снежану Савић. Они су својим рециталом, посебно спремљеним за ову приредбу, најавили најсвечанији део програма проглашења НАЈчиталаца. Ласкаву титулу понели су: Ивана Стојановић, 3. разред, Селена Сенић и Дејан Наћковић, 5. разред, сви ученици мрчајевачке основне школе, и Рајко Чоловић, највреднији одрасли читалац. Награђене је поздравила Бранислава Видојевић, библиотекар у овом огранку, а књиге на поклон уручила им је  Даница Оташевић.

IMG_1632

            Они који највише читају, најбогатији су лепим речима, па су НАЈчитаоци на награде одговорили својим, за ову прилику написаним стиховима. Ивана Стојановић је одрецитовала “Пролећно буђење“, Селена Сенић “Песму о књизи“, а Дејан Наћковић “Књига је најбољи друг“.

Љубитељи књиге и читања имају здрав дух, а колико је код мрчајевачких младих читалаца у “здравом телу и здрав дух“, присутне је својим умећем уверила екипа ката тима, чланова Карате клуба “Чачак“, коју су, осим награђених Селене и Дејана, чинили и Јасминка Мијаиловић, Бојана Вукосављевић, Филип Сенић и Лука Милинковић.

IMG_1660

            Осим што вредно читају и пишу најлепше стихове, и што су спретни спортисти, мрчајевачки основци су показали и свој глумачки таленат. Програм доделе награда у Библиотеци, употпунило је десет ученика шестог разреда, који су са наставницом српског језика Снежаном Симеуновић припремили комад “Побуна у библиотеци“, по тексту Пеђе Трајковића, писца за децу из Јагодине. Одевени у атрактивне костиме, малишани су успешно дочарали ликове из бајки и народне поезије, који се боре против несавесних читалаца, и позивају на чување књига из библиотеке

IMG_1669

            Вишеструко талентовани малишани показали су како се од читања расте, и тако, заједно са библиотекарима, позвали своје вршњаке да се у Библиотеци у Мрчајевцима окупе око књиге, лепе речи и здравог живота.

IMG_1672