Научни скуп одржан поводом 90 рођендана Бранка В. Радичевића 14. маја 2015. године у Чачку, у организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и Института за књижевност и уметност у Београду, добио је у петак, 13. маја 2016. писану верзију, зборник радова „Поезија Бранка В. Радичевића“.

Picture-002

У представљању новог читања поезије овог великог завичајног и српског песника учествовали су др Драган Хамовић, мр Владимир Димитријевић, Никола Маринковић и Даница Оташевић.Бројни познаваоци Бранка В. Радичевића, поклоници његовог дела, испунили су до последњег места малу салу Дома културе одајући и на тај начин достојну пошту књижевнику и организаторима.

Прошлогодишњи научни скуп део је вишегодишњег научног пројекта под називом „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: европски и национални контекст“ којим руководи проф. др Јован Делић, а финансиран је из Министарства за просвету, науку и технолошки развој. Скуп „Поезија Бранка В. Радичевића“ суфинансирали су лане Град Чачак и Министарство за културу Републике Србије.Међутим, штампаног примерка зборника, који је приредио др Драган Хамовић, не би било без донације од сто хиљада динара од Јавног предузећа ПТТ саобраћаја „Србија“ , Дирекције из Београда.

Picture-011 Picture-026

Уредник издања је Даница Оташевић, издавачи: Градска библиотека и Институт за књижевност, превод резимеа на енглески језик урадила је Јадраанка Матијевић, а индекс имена Тамара Јанковић. Дизајн корица урадио је Миленко Савовић, а Зборник штампан у тиражу од 300 примераака настао је у Графичкој радионици „Артера“.Осим чачанске премијерне промоције, Зборник „Поезија Бранка В. Радићевића“ биће представљен 19. маја у подне и у Београду, у Институ за књижевност и уметност. Великих песника као што је Бранко В. Радичевић завичај треба да се сећа често, а српска култура тек треба да осветли његово дело и допринос који је дао времену и књижевности.

Picture-020 Picture-029 Picture-037