Изложбом и промоцијом издања посвећених добитнику Дисове награде за 2022. годину Драгану Бошковићу Градска библиотека Чачак је отпочела сарадњу са УК „Паробродˮ из Београда. „Паробродски разговори о Аритмији ÚRбаног певањаˮ био је назив програма који је одржан у овој установи културе у четвртак, 29. септембра.

Он се састојао из два сегмента: први је био посвећен отварању поставке „Аритмија ÚRбаног певањаˮ, а други је обухватио промоцију збирке изабраних песама „Најновији заветˮ Драгана Бошковића која је изашла током овогодишњег Дисовог пролећа. О манифестацији и новом концепту изложбе говорили су аутори, библиотекари Марија Радуловић и Тања Вуковић. Лауреат 59. Пролећа и уредник издања Богдан Трифуновић осврнули су се на садржину песничке књиге. Већи део вечери био је посвећен Бошковићевом казивању одабраних стихова из поменуте збирке, а Марина Грујић из „Паробродаˮ је била модератор програма.

Више о дизајнерском решењу изложбе коју потписује Миленко Савовић, демистификацији њеног наслова и о значају Дисовог пролећа, које већ готово седам деценија окупља најзначајнија имена српске поезије, публици је предочила Марија Радуловић. Она је нагласила да је ова манифестација важна тачка упоришта и за нове песничке гласове и да представља симбиозу провереног квалитета, у којој се прожимају традиционалне вредности и иновативни дискурс. Дисово пролеће је спој осведочених песника и нових имена у свету књижевности. Да је промењен концепт и да су у изложбу уткани мултимедијални елементи потврђено је снимком Бошковићевог поетског бенда који је изазвао позитивне реакције код публике.

Коаутор изложбе и каталога Тања Вуковић се дотакла садржине самих плаката, кључних тема и мотива поетике овогодишњег добитника Дисове награде, али и занимљивости које су се односиле на настајање поставке. Због чега је,  између осталог, Драган Бошковић добио ово значајно признање појашњено је његовим казивањем аутопоетичке песме „Када бих био песникˮ.

Одличан наставак програма, након изговорених стихова, била је прича о публикацији која је објављена као 47. у едицији „Књига гостаˮ. О промени формата, графичког решења, али и о вредности књижног блока „Најновијег заветаˮ говорио је уредник Богдан Трифуновић. Он је истакао да му је посебно драго што је лауреат, који је и начинио избор песама за ову збирку, био задовољан дизајнерским решењем и што су песме које обилују дугим стиховима заправо и у графичком смислу добиле своје, право место.

Драган Бошковић је указао на значај Дисове награде и са публиком поделио шта му се након доделе догађа на стваралачком путу. На питање модератора програма да ли му је тешко да говори о сопственој поетици с обзиром на то да је универзитетски професор и да се бави анализом дела других аутора, Бошковић је казао да му је много лакше да тумачи туђу поезију, а да је најбоље да сопствену чита што је и учинио. Публика је с пажњом слушала кључне песме за разумевање његове поетике чиме је програм и завршен.