У дану када се прославља највећи српски празник просветитељства и културе – Савиндан, Градска библиотека је уприличила изложбу под називом Православље. Реч је о фотографијама које су настале поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве у организацији Фото савеза Србије.

Пажљиво су одабране фотографије врхунских мајстора и љубитеља духовности, те у широкој лепези посетиоци могу видети различите сегменте православног делатног живота архијереја, јереја, монаха, али и верујућих људи који су активни учесници у животу Цркве. Поглед вам се може зауставити на неком од портрета на којима су урезани векови српског православног живота, благочестива лица Божјих делатника – монаха и монахиња, драга лица духовних отаца и великог Божјег угодника блаженопочившег патријараха Павла. Скромност, кротост, чедност али и одлучност су забележили фотографски зналци па су показали како се на високим горама подвизавају старци и службе одвијају у пећинама. Приказане су прославе празника Божић и Васкрс, освештавање и пливање за Богојављенски крст, а око објектива је овековечило и пожртвоване мирјане који на коњима по тешким стазама и временским условима носе славски колач и приносе своју малу жртву. Појање, молитва, куполе наших и руских храмова, литије и све што верујући људи чине за спасење своје душе донели су фото тражитељи пред радознале посматраче. Окосницу целе поставке чини вишевековна традиција православног живота на овим просторима и слављење родоначелника српске аутокефалности, оца и учитетља Светог Саве који је неуморно крчио пут и повезивао нас са православном браћом у целом свету. Велики просветитељ је као што каже тропар у његову славу био наставник, првопрестолник и учитељ пута који води у живот, јер је просветио своју отаџбину и препородио је Духом Светим, засадио је своју освећену децу као дрво маслиново у мисаоном рају. Зато Га поштујемо као светитеља и заступника српског народа пред Господом.

Изложба коју красе јединствене фотографије има велику вредност те ће сви заинтерсовани суграђани моћи да је погледају до половине фебруара у Галерији Градске библиотеке у Чачку, радним данима од 8 до 19 часова и суботом од 9 до 14 ч.