У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у петак, 8. октобра отварена је изложба „Дечје новине – гигант југословенског издаваштва” у сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. Изложба је посвећена  једном од највећих југословенских издавача листова, часописа, књига и стрипова за децу и одрасле, чији је заштитни знак „дечак у искораку напред” осмислио дизајнер Раде Ранчић. Овај програм реализован је у оквиру обележевања Дечје недеље у Градској библиотеци.

Изложба „Дечје новине – гигант југословенског издаваштва” је настала 2016. године поводом обележавања шездесетогодишњице од настанка овог великог издавача и представља путовање кроз младост једне генерације. „Дечје новине” настале су из литерарне секције тада једине основне школе у Горњем Милановцу. Неколико наставника заједно са својим ученицима одлучили су да се као ваннаставном активношћу баве издавањем школског листа. Први број ових новина изашао је 12. јануара 1957. године, у тиражу од 1.000 примерака.  Оснивач листа, а касније и главни и одговорни уредник „Дечјих новина” био је Срећко Јовановић.

Gradska biblioteka Čačak

Изложбу потписује ауторски тим у саставу Тања Гачић, Ана Цицовић и Ана Ранковић из Музеја рудничко-таковског краја, у чије име се публици обратила Тања Гачић, историчар уметности и виши кустос Музеја. У простору Галерије Библиотеке изложено је преко стотину издања „Дечјих новина”, укључујући добро познате наслове из стрип-едиције Никад робом, часопис за млађе основце Тик-так, лиценцирана издања Дизнијевих стрипова, књиге и друге публикације које су обележиле одрастања генерација које су стасавале шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година 20. века. Поред издања изложбу чини и избор из документарног и архивског материјала, попут цртежа ликова стрип јунака или брендираних старих ђачких торби.

Изложбу је отворио Драган Миловановић Џиле, некадашњи главни уредник школске редакције „Дечјих новина” који је у емотивном говору поделио са присутном децом и одраслима сећања на време када је Горњи Милановац захваљујући „Дечјим новинама” био у свету познат град из Југославије.

У програму, који је сигурном руком водила библиотекарка Јелена Дуковић, учествовали су и ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић” Танаско Ђурић, Никола Баралић, Јанко Дмитровић и Јаков Павловић, уз клавирску сарадњу професора Александра Поповића. Градска библиотека позива све мале и велике суграђане да посете изложбу у простору Галерије Библиотеке која ће бити отворена до краја октобра.