Свечаност отварња Одељења стране књиге чачанске Библиотеке у четвртак, 8. децембра била је повод да се у репрезентативном простору најстарије установе културе у граду окупе сви они који истрајавају на путу просвећености, образовања и ширењa културне мисије у Србији и ван њених граница. Ово је уједно био и први садржај у овогодишњем програму обележавања Дана града Чачка. Одељење стране књиге отворио је Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону које дела при Министарству спољних послова. Такође, о значају једног оваквог догађаја говорио је Младен Весковић, виши саветник Министарства културе за међународну сарадњу у области језичке културе и књижевног стваралаштва и савременог стваралаштва Срба у иностранству, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор Градске библиотеке Чачак Богдан Трифуновић.

Прича о отварању одељења, које баштини књиге на светским језицима започета је 70-их година прошлог века када је Градској библиотеци у Чачку брачни пар Наташа и Мишел Берте, из побратимског града Тонона у Француској, поклонио своју личну библиотеку која се састојала од књига светских писаца на француском, руском и немачком језику. Ова библиотека целина, у то доба означена као легат, сада је смештена тамо где и припада – у Одељење стране књиге. Пријатељство имеђу Србије и Француске се наставља, а веза са дијаспором чува и јача што је потврдио и Арно Гујон. Он је исказао велику захвалност што је позван да симболично отвори Одељење стране књиге као и на срдачној добродошлици и гостопримству Чачана.

„Ви сада имате Одељење стране књиге, што многе библиотеке немају, а то је једна од најважнијих ствари. Књижевност је оно што повезује све људе. Осим Чачана и сви они који бораве или долазе у овај град ће имати прилику да упознају друге културе и народе. Мени је драго што се ту налази и легат који је поклон француског брачног пара. Уједно то је и потврда да рок трајања књиге не постоји. Нека живи и српска и светска књижевностˮ, казао је Арно Гујон.

Кроз упознавање са другим народима, њиховом културом и језичким особенoстима открива се лепота различитости и богатства које оне нуде. Део те широке језичке лепезе је и наше језичко културно наслеђе које кроз различите активности негује и подржава Министарство културе РС. Младен Весковић је истакао да Чачак, осим што има највећу јавну библиотеку у Србији под једним кровом, након отварања Одељења стране књиге има и једну од најфункционалнијих јавних библиотека у нашој земљи. „Ово је једна нова врста стандарда и мере у области библиотекарстваˮ, рекао је Весковић. Он је додао да ће се кроз организован приступ књизи доћи и до бољег разумевања са другим народима и културама и да такође треба пружити прилику свима који имају жељу да уче стране језике, образују се и читају. Симболичним поклоном, издањима на страним језицима господин Весковић је пожелео успешан рад Одељењу и Библиотеци указујући на значај оваквог догађаја не само за Чачане, него и за ширу јавност.

Свечаности су присуствовали високи званичници, дипломате и представници културних центара при страним амбасадама у Републици Србији. Стога је значајно било и то што је овај програм уврштен као први садржај у обележавању 18. децембра – Дана града Чачка. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је подсетио у кратким цртама уважене госте на историјат оснивања Библотеке, али се пре свега осврнуо на програмске активности које ће бити и увод у наредну годину када ће Чачак бити прва националана престоница културе. Исаказао је велико задовољство што је наш град први који је у Западној Србији добио Одељење стране књиге, захвалио садашњем колективу Градске библиотеке и менаџменту, али и свим претходним генерацијама радника који су стварали, радили и градили имиџ ове установе на понос свих суграђана, али и познање шире јавности. „Хвала на свему што чините за културу Чачка, за образовање и будућност наше децеˮ казао је Тодоровић.

Директор Библиотеке Богдан Трифуновић је исказао задовољство што се отвара најновије одељење ове установе и крунише вишедеценијски рад који је проистекао из дугогодишње сарадње са низом партнера којима Градска библиотека упућује велику захвалност,  а међу којима су и представници два министарства, матичног – Министарсва културе и Министарства спољних послова. „Кроз ово Одељење ми желимо да институционализујемо сарадњу и подршку у нашој дијаспори, али и да преко таквих партнера Одељење стране књиге и Библиотека добијају што више квалитетних наслова књига, часописа, аудио-визуелне и мултимедијалне грађе. Жеља нам је да овде створимо још један додатни центар за едукацију свих оних који желе да се усаврашавју и упознају стране културе и језикеˮ, рекао је Трифуновић.

Одељење стране књиге броји више од 5.000 наслова књига на енглеском, немачком, француском и руском језику, док издања на другим језицима има у мањем броју (италијански, шпански…), а развој осталих фондова зависиће од потреба читалаца. Осим слагања, класификовања, обраде и набавке књига рад библиотекара подразумева и многе друге послове. „Кад речи путују” је наслов изложбе чији је аутор Наташа Кривачевић Поповић, иначе она води ово одељење и сапада у ред најзаслужнијих библиотекара за његово формирање. Изложба која је приказана се састоји од плаката на којима су издвојени најфрекветнији светски језици, а њихов дизајн потписује библиотекар Владимир Симић. Такође, одабране речи и књиге на страним језицима су издвојене у репрезентативним витринама и откривају разноликост овог фонда.

„Захваљујем свима који су својим поклонима књига и донацијама допринели обогаћивању фонда стране књиге и пружили тако могућност нашим будућим читаоцима да преко књига и речи отпутују у познате и непознате делове света, да науче нове речи и језике, а преко њих упознају друге народе и културе, и да покушају да их као такве, особене и различите, прихвате и разумеју”, истакла је Наташа Кривачевић Поповић.

Као потврда реченог изведен је игроказ полазника Access програма и Школе страних језика „Blackbird”, а које су припремиле проф. енглеског језика Ивана Крсмановић, Весна Петровић и Лена Тица.

Млади су публици приказали својеврсно језичко путовање и ефектним сценаријом  и наступом изазавли одушевљење присутних. У музичком делу програма су учествовале и Ленка Вујанић и Уна Бисенић,  ученице 4. разреда средње Музичке школе у Чачку, из класе проф. Драгане Вуковић и уз клавирску сарадњу проф. Исидоре Симовић.