OTICANJAПрва књига Отицања Огњена Обрадовића, добитника награде „Млади Дис“ за 2016. годину, изашла је из штампе и најлепша је најава предстојећег 61. Сајма књига у Београду који траје од 23. до 30.октобра. Обрадовићев првенац је 35. књига у едицији „Токови“ Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку која младог песника уводи на велика врата на српску књижевну сцену. Жири 53. „Дисовог пролећа“ у саставу Војислав Карановић, председник, Живорад Недељковић и Бојан Васић, оценио је да се рукопис за прву књигу Огњена Обрадовића (1992) издваја  квалитетом и песничком уверљивошћу од осталих  30 приспелих на Дисов конкурс. Осим плакете „Млади Дис“ додељене 26. маја, награђеном песнику Библиотека објављује књигу за чији  се визуелни изглед и опрему побринула  Оливера Батајић Сретеновић, доцент за графику и  књигу Факултета   примењених уметности у Београду,  а поговор је написао песник Петар Матовић.

„ Двозначност наслова, који интригантност дугује множинском облику, стишаним гласом и  кроз јако лирско ја приказују свет који је искочио из зглоба“, каже Матовић. Збирка се састоји из четири циклуса: Рођење, Крвоток, Мале смрти и Статуа. Уредник издања је Даница Оташевић, а штампање књиге омогућило је Министарство културе и информисања кроз финансијску  подршку манифестације „Дисово пролеће“.

OGNJEN  Дисов лауреат рођен је у Ужицу и завршио је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Пише поезију, драме и сценарија.  У Југословенском  драмском позоришту  Обрадовићу је изведена  2013. године драма Недеља: јуче, данас, сутра,  а на Радио Београду емитоване су драме Пут у Лисабон( 2015) и Да ми је да спустим ову сузу (2016). Драма Хајка на вука уврштена је у ужи избор на конкурсу Стеријиног позорја (2015). Књига Отицања је прво лирско оглашавање овог младог аутора коју прати Дисов ореол и са којом се Обрадовић сврстава у плејаду песника који су поестки пут започели у Чачку попут Живорада Недељковића, Јелене Радовановић, Јована Поповића, Драгана Радованчевића, Владимира Стојнића,  Јане Алексић,  Маше Сеничић и других.

Прва промоција књиге Огњена Обрадовића заказана је за 28. октобар  у 13 часова на Сајму књига у Београду,  на Тргу Милоша Црњанског.

 

ОТИЦАЊЕ

Сви наши кадрови су субјективни.
Тотале увек посматрамо с напрезањем
као у оним сулудим играма уочавања разлика,
трудимо се да препознамо своју фигуру
сакривену у неком углу.

Та скученост коју осећаш
није клаустрофобија већ ширење слике
у којој ти не заузимаш никакво посебно место.
Ограниченост твог личног замаха.
Јер ти си усамљен и ван ове собе
и то нема везе са било чијом присутношћу.
Стићи ће те и у друштву,
за породичним столом
или док будеш спуштао главу
на нечије груди
покушавајући да ускладиш откуцаје.

Смрт није почела од тебе,
нити се живот са тобом завршава.
Ако се не појавиш сутра,
твоје место заузеће неко други.
Нема резервација,
као што нема ни вечних љубави.
Наши емотивни механизми
много су простији него што верујемо.
Куцају бинарно: живот, смрт,
живот увек односи превагу,
али у коначном скору
ван кога је твоје име
само везник отргнут од смисла.

У томе нема ни неопходних ни повлашћених,
јер живот не познаје трагедије,
преврате и револуције 
само ток
који ти препознајеш,
иако он од тебе
тако мало зависи.