Завичај је није заборавио

У Одељењу за одрасле читаоце Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ 9. јула 2012. године у 11 часова отворена је пригодна изложба „Умрла од живота“ поводом осамдесет година од смрти значајне српске и завичајне песникиње Данице Марковић. Вест о смрти Данице Марковић, између осталих часописа, објавио је и Чачански глас у свом првом броју од 16. јула 1932. године. Даница Марковић рођена је 1. октобра 1879. године у Чачку а умрлаа је у Београду 9. јула 1932. године и сахрањена на парцели 52 на Новом гробљу.

Изложбу је припремила Милица Баковић, библиотекар – саветник, која дужи низ година истражује биобиблиографију Данице Марковић а публиковала је више радова о њеном стваралаштву. Скромна свечаност почела је стиховима песме Galilim Verum

„Клекнух у пољу широку пред цветом
Што носи име твоје увек драго;
Ветрић је својим доносио летом
Мириса шумских једнодушје благо“… које је казивала Марија Радуловић.

О богатом културном наслеђу Чачка, где важно место припада песничкој тројци – Стеван Луковић, Даница Марковић и Владислав Петковић Дис – говорила је Даница Оташевић, директор библиотеке, истакавши да је књига Марије Орбовић „Купачица и змија“ (2003) „вратила“ Даницу Марковић у жижу интересовања књижевне јавности објављивањем 27 непознатих приповедака. Библиотека се одужила књижевници објављивањем сабраних песама „Историја једног осећања“ (2006) и зборником „Тренуци Данице Марковић“ (2006), као и наградом за издавачки подухват која носи њено име. Милица Баковић говорила је о трагичном животу „Српске орхидеје“ и жељи Чачана да књижевница добије бисту у родном граду.