Друго овогодишње заседање Скупштине Подружнице Библиотекарског друштва Србије (БДС) за Моравички округ (МО) одржано је у уторак, 10. октобра 2023. године у Ивањици. Поред библиотекара из чачанске, горњомилановачке, гучке и ивањичке библиотеке, заседању су присуствовали и школски библиотекари из основних и средњих школа из Чачка и Ивањице. Повод за окупљање у Ивањици била је прослава 155 година читалачке културе у овом крају, коју Библиотека „Светислав Вуловић” обележава крајем децембра.

Podružnica BDS

У оквиру споменуте свечаности отворена је и изложба „Уточиште речи, прибежиште смисла”, организована поводом 175 година библиотечке традиције у Чачку, аутора др Богдана Трифуновића, директора Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Овом приликом, ивањичка Библиотека је угостила и чланове Управе Библиотекарског друштва Србије, који су након свечаног програма одржали Трећу редовну седницу Управног одбора БДС.

Podružnica BDS

Јесење заседање Скупштине отворила је председник Подружнице Библиотекарског друштва Србије за Моравички округ, Дубравка Илић, а потом је поздравну реч присутнима упутила Јелена Глишовић, актуелни председник БДС. Једна од тачака дневног реда било је излагање и видео презентација Марије Радуловић о искуствима учешћа на овогодишњој ИФЛА конференцији, одржаној у периоду од 21. до 25. августа у Ротердаму.  Потом су уследили разговори о текућим питањима везаним за стручно усавршавање библиотекара, могућностима за међуинституционалну сарадњу и резултатима рада школских библиотекара, који су се прикључили обради књига у узајамном Cobiss  систему.

Podružnica BDS

У другом делу посете ивањичкој Библиотеци, гости су присуствовали свечаном програму у коме су учествовали председник Скупштине општине Ивањица Владимир Бојановић, директор Библиотеке, Емилија Перуничић, књижевник и библиотекар из Крагујевца, Мирко Демић, аутор гостујуће изложбе и директор чачанске Библиотеке др Богдан Трифуновић, као и ученици Гимназије у Ивањици који су говорили текст професорке српског језика, Биљане Ајдачић, под насловом „Лепота речи у поезији Словенке Марић”.