Конференцијом за медије одржаном у простору Библиокутка Градске библиотеке у Чачку у понедељак 5. октобра 2015. окончани су Летњи дани културе у Чачку 2015, које ове године организује Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ под покровитељством Града Чачка. На конференцији су присутнима саопштени најважнији детаљи у вези организације манифестације, учесника и програма, као и подаци о финансијском делу утрошка буџета предвиђеног за Летње дане културе. У свечанијем делу конференције председница жирија Летњих дана културе Зорица Лешовић Станојевић саопштила је одлуку жирија о најбољим и похваљеним програмима овогодишње манифестације.

letnji-dani-konferencija3

Извештај су изложили директорка манифестације Даница Оташевић и председник Одбора Летњих дана културе др Богдан Трифуновић, који су предочили одређене потешкоће у организацији манифестације, наглашавајући ипак да су Летњи дани културе окончани успехом, о чему сведочи и одлука жирија са образложењем. Даница Оташевић посебно се осврнула на потребу измена Правила манифестације, како би се манифестација унапредила и учинила атрактивнијом широј публици, док је Богдан Трифуновић указао на потребу бољег сагледавања потреба Града и реалних могућности у наредним годинама, уколико буџет манифестације остане непромењен. Обоје су нагласили да ће Одбор Летњих дана културе и Градска библиотека као организатор манифестације и у 2016. години, упутити предлог измена Летњих дана културе и Правилника манифестације Граду Чачку и надлежним службама.

letnji-dani-konferencija4

У име жирија који је заседао у саставу Зорица Лешовић Станојевић, председник, Небојша Јовановић и Предраг Живковић, чланови, председница жирија је прочитала део извештаја жирија и саопштења о најбољим и похваљеним програмима. Једногласном одлуком жирија за најбољи програм (1. награда) проглашен је програм концерата „Cool Summer With Downbeat“ Александра Поповића и сарадника, због „својих високих уметничких домета и виртуозности у извођењу“ на четири различите локације у граду. Другу награду равноправно су поделили програми Лето у Музеју – „Чаролија глине“ и Креативна радионица „Лето у Библиотеци“ чачанских установа културе, док је трећа награда припала програму „Амен Ађес Сићијас – Ми данас учимо“ Књижевног клуба „Драгослав Грбић“ и Удружења Рома „Будимо људи“.

letnji-dani-konferencija2

Жири је одлучио и да похвали шест програма из различитих стваралачких области који својим квалитетом заслужују да буду истакнути: Музичка радионица „Како бубањ каже“, аутора Александра Алемпијевића, Душана Даријевића и сарадника; „Креативизација“ аутора Данијеле Пајовић, Милице Тресач, Николе Ћировића и Филипа Милетића; „Рез на кожи“ ауторски пројекат Драге Гавриловић и Алтернативне радионице „Реч“; „Парк певао, човек човеку музика био“ ауторке Мине Матијашевић и сарадника; Летње вечери културе и духовности на Љубићу, Црквена општина љубићка храм Св. кнеза Лазара; Дарови наше сестре Надежде ауторки Јелене Ружић, Оливере Гавриловић, Исидоре Топаловић и Анете Петровић. Свим награђеним и похваљеним програмима уручене су дипломе и похвале, док се првонаграђени програм „Cool Summer With Downbeat“ Правилима манифестације аутоматски квалификује за наредне Летње дане културе.

letnji-dani-konferencija5