Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ представила је нову верзију Дигиталне библиотеке и нови веб-сајт у уторак 27. октобра обележивши тако Светски дан аудио-визуелне културне баштине. На промоцији су говорили директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић и библиотекар Одељења за дигитализацију и нове технологије Александар Вукајловић.

Међу српским јавним библиотекама чачанска има најдужи стаж у одржавању сопствене дигиталне библиотеке. Још 2006. године у Чачку је почео рад на дигитализацији завичајне грађе, најпре спорадично, а потом од 2008. систематично у новоформираном Центру за дигитализацију. Ту је настала прва Дигитална библиотека која је 2009. проглашена најбољим пројектом јавних библиотека Србије. Од 2018. године послове Центра успешно је наставило Одељење за дигитализацију и нове технологије у коме се пројектују, организују и воде активности везане за дигитализацију грађе, њено дугорочно чување, заштиту и коришћење. Данас се у том Одељењу на више копија чувају скениране странице, а њихов укупан број је око 280.000. Друга верзија Дигиталне библиотеке урађена на платформи Rescarta и претражива је у пуном тексту. Она тренутно садржи само део укупне скениране грађе, око 1.350 извора, а план је да овај број до краја године буде удвостручен. Ту се може пронаћи „Чачански гласˮ од 2000. године, сва издања Библиотеке, листови, часописи и новине који су од краја 19. века објављивани у Чачку итд.

Више од једне деценије континуираног посла на дигитализацији, тј. скенирању и креирању метаподатака омогућила нам је да за свега два месеца подигнемо нови систем, унесемо објекте и тестирамо базуˮ, казао је Трифуновић. Говорећи о алатима које нова Дигитална библиотека има, он је додао „корисницима је омогућена претрага у пуном тексту, преузимање фотографија у доброј резолуцији, преслушавање и преузимање аудио-фајлова, а ускоро и видео-материјала који ћемо тек поставити. Ми желимо да и Дигитална библиотека буде као Библиотека у којој се физички налазимо, на највишем могућем нивоу у складу са светским стандардима.ˮ

Александар Вукајловић је присутнима презентовао начине претраге и основне функције Дигиталне библиотеке. „Она је базирана на завичајној грађи штампаној у Чачку и издањима Библиотеке. Подељена је по колекцијама на књиге,часописе, новине, радничке новине, школске новине, разгледнице, фотографијеˮ, рекао је он.

Овом приликом јавности је приказана пета верзија сајта установе која је 2001. године ушла у онлајн свет. Сајт је урађен у сарадњи са спољним програмерима, а новина је то да има респонзивни дизајн чиме је нагласак стављен на уједначен приказ садржаја и на мониторима стандардних величина и на малим екранима телефона и таблета без обзира оперативни систем који користи. Сајт има интегрисан претраживач каталога, а ту су и неки нови елементи као што су препоруке књига за читање.

Пројекат „Неизвесна прошлост – Временска линија – Тајмлајн 1991–2015ˮ који компанија Ебарт реализује у партнерству са Градском библиотеком и новинско-издавачким предузећем НИН представљен је у завршном делу програма. Путем видео-укључења о овој теми су говорили Иван Ћургуз и Даница Лабан из компаније Ебарт. Они су истакли важност новог дигиталног националног и локалног мултимедијалног архива пре свега због доприноса истраживачком новинарству и медијској писмености, а у питању је база вести о најзначајнијим догађајима за простор Југославије, Србије и Чачка у назначеном периоду.