Ликовно-језичка радионица „Предео сликан чајем” намењена чачанским средњошколцима одржана је у периоду од 20. октобра до 2. новембра у Градској библиотеци. Замисао је била да се млади упознају са ликом и делом књижевника Милорада Павића на један другачији начин, кроз гостујућу изложбу „Павић од Ш до А”. Ова изузетна поставка саткана од игре речи и слова била је полазна тачка за радионичаре, а на основу података које су чули и видели током стручног вођења кроз изложбу добили су и одговарајуће задатке.

Први сегмент чиниле су ликовне радионице које је похађало пет ученика из Уметничке школе Чачак. Они су на креативан начин повезивали појмове из књижевности и ликовне уметности, упознали се са кључним појмовима везаним за пишчеву поетику и  биографију и након тога осмислили како би могле изгледати редизајниране корице неких Павићевих дела. Први корак је био припремање подлоге чајем, а потом су млади коришћењем различитог прибора и техника комбиновали ликовно-графичке елементе и креирали оригинална решења. Катарина Ајдачић, Силвија Савић, Николина Ђорђевић, Кристијан Мијаиловић и Мина Јевтић су у овом ставаралачком процесу осликали нове корице за књиге Предео сликан чајем, Руски хрт, Звездани плаш, Унутрашња страна ветра и Изврнута рукавица.

У другом сегменту радионица које су биле посвећене језичким темама учествовало је шест ученика друге и треће године чачанске Гимназије. Радионачари су добили питања, а одговоре су, између осталог, тражили у својеврсном изврнутом речнику, односно каталогу изложбе „Павић од Ш до А”. На основу тачних одговора формирали су акроним и тако сазнали име главног лика из романа Предео сликан чајем.  Следећа радионичарска тема је  била инспирисана другим делом истоименог романа који је написан у форми укрштених речи. Задатак гимназијалаца је био да реше укрштенице које су креиране помоћу одредница са изложбе и из каталога као и података из видео-материјала који су претходно погледали. Сва питања успешно су решили Анђела Јањић, Милица Гојковић, Виктор Ћурчић, Звездана Чекеревац, Елена Митов и Слободан Лукић. А овакав вид окупљања који подстиче креативност, тимски рад и усвајање знања на другачији начин посебно се допао младима који су пожелели да и у будућности учествују у сличним активностима.

Ликовно-језичку радионицу „Предео сликан чајем” осмислиле су и водиле библиотекарке Марија Радуловић и Тања Вуковић, а одржана је под мотом од почетка па до краја читалац ме маштом ваја. Све оно што су вредни полазници рукама и мислима извајали током шест сусрета требало је да буде презентовано данас, 12. новембра, али због познатих оклоности није било могуће организовати њихово окупљање.