OkeanНа велику трпезу јубиларног Међународног Сајма књига који се одржава од 25. октобра до 1. новембра 2015. у Београду, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ прилаже првенац Маше Сеничић, овогодишњег добитника награде „Млади Дис“. Књига „Океан“ објављена је у едицији „Токови“ као 34 у низу и уводи још једног лауреату на српску поетску сцену. Жири који је радио у саставу Војислав Карановић, председник, Живорад Недељковић и Бојан Васић, чланови, оценио је једногласно да се рукопис „Океан“ издваја својим „ квалитетом, заокруженошћу и поетском снагом од других радова приспелих на конкурс“ и да млади аутор с правом заслужује да му Дисова библиотека објави прву књигу. Књигу „Океан“ новим читаоцима и књижевној јавности препоручио је Војислав Карановић, један од лауреата Дисове награде, истичући да ауторка „између садашњости која измиче, прошлости што се губи и будућности која не постоји у књизи води мали лирски разговор са самом собом“. У веома занимљивој структури књиге која почиње пре мерења времена а условно се завршава после мерења времена, ми заправо „имамо само илузију времена које траје онолико колико је дугачка једна танушна спирала шкољке“, каже Карановић о књизи Маше Сеничић.

Даница Оташевић, уредник едиције „Токови“, истиче да су „пре“ и „после“ мерења времена у књизи „Океан“ скупљене сцене од њеног рођења, из породичног миљеа, са улице, факултета, гробља, асоцијације за познато, али и непознато, виђено из трамваја, са терасе, обичне ствари и предмети, све оно јуче „што је накриво насађено по бесконачним зидовима детињства“, а прекосутра, „кад се буде говорило о будућности“, њу треба замишљати као зграду, као национални парк. Кроз циклусе: плусквамперфекат, перфекат, аорист, презент,футур први, футур други… Маша Сеничић плете своју поетску причу, па се овој двадесетпетогодишњој песникињи, која је по образовању драматург, отварају још једна врата уметничког израза и очекују нова остварења како на пољу покретних слика, електронских медија, тако и поезије.

Masa

            Прву промоцију „Океан“ Маше Сеничић имаће већ на 60. Сајму књига, у суботу, 31. октобра у 17 часова на платоу Милоша Црњанског у Хали 1. Осим лауреата награде „Млади Дис“, Градска библиотека представиће и добитника Дисове награде за 2015. годину Сашу Радојчића и књигу „Дуге и кратке песме“ чији је издавач. Уз лауреате 52. „Дисовог пролећа“ на промоцији ће о доприносу ове манифестације историји српске књижевности говорити и Војислав Карановић и Даница Оташевић, директор Библиотеке. Штампање књиге помогло је Министарство културе и информисања Републике Србије, дизајн корица и илустрације урадила је Тијана Милановић, припрему за штампу „Шпринт“ Београд, а штампа је обављена у штампарији „Светлост“ у Чачку.

острво

врати ми моје острво,
на њему ћу да подигнем шатор
на њему ћу да подигнем град
са две улице и једним парком
у којем ће током зиме живети препелице
и остављати своја јаја.
из њих ће се излегати немани
које ће знати да певају
и по рођењу ће прво изговарати
твоје име;

врати ми моје оство!
на њега ће бити поносни
Сер Џејмс Метју Бари
и мој петогодишњи нос,
заривен у пешчану обалу
земље у којој се не одраста