Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” на крају 2020. године обележава мали али важан јубилеј за установу – објављивање 25. броја часописа за библиотекарство Глас библиотеке. Запослени у Библиотеци, на челу са тадашњим директором и првим уредником часописа Љубомиром Марковићем, покренули су нови часопис 1988. године, чиме су обележили 140 година од оснивања првог Читалишта у Чачку. Захваљујући сарадницима, члановима редакције и посвећеним уредницима, а до 2016. године то су још били Марија Орбовић и Даница Оташевић, чачанска Библиотека је постала угледан издавач периодичне публикације који, водећи се највишим стандардима за објављивање стручне периодике, доприноси развоју и промоцији библиотечко-информационе делатности.

Од самих почетака окренут актуелним стручним темама, загледан у будућност професије, Глас библиотеке није занемарио истраживања која задиру у културну историју Чачка и завичајност. И 25. број одаје дуг тој традицији, нарочито због чињенице да је у њему објављен опширан прилог главног и одговорног уредника Богдана Трифуновића о историјату коришћења простора и зграда за Читалиште, Читаоницу, Књижницу и Библиотеку у Чачку од 1860. године до почетка 21. века. Зато корице овог броја, који је зналачки уредио академски графичар Зоран Јуреш, краси слика нове зграде Библиотеке у Синђелићевој улици, у коју се установа уселила 2019. године.

Вредни и занимљиви чланци 25. броја часописа посвећени су различитим стручним темама. Чланак о садржини претходна 24 броја часописа Глас библиотеке потписује Тамара Јанковић.  Маријана Матовић даје приказ прастаре библиотеке Универзитета у Фесу у Мароку, а чачанске библиотекарке Наташа Кривачевић Поповић и Маријана Лазић пишу о доживљају 85. IFLA конгреса одржаног у Атини у августу 2019. године. Приказ листа „Уједињење” дао је Мирко Дрманац, док је о „Вуковцу” писала Тамара Јанковић. У оквиру рубрике резервисане за представљање актуелне стручне литературе чланке су објавили Јелена Витезовић и Никола Пеулић. Традиционално, и овај број затвара текућа чачанска библиографија издавачке и штампарске продукције за 2018. годину коју је урадила Тијана Бежанић.

Промоција новог броја Гласа библиотеке биће уприличена током трајања манифестације „Штампана реч” у 2021. години, у складу са епидемиолошком ситуацијом. До тада ће примерци часописа пронаћи свој пут до библиотека и читалаца у Србији и иностранству, укључујући и електронско издање које ће ускоро бити објављено на веб-сајту Градске библиотеке Чачак.