Градска библиотека у Чачку од проглашења ванредног стања у Републици Србији поштовала је актуелну ситуацију и препоручене мере рада, па су активности установе од 12. марта 2020. године редуковане у делу отказивања свих до тада планираних програма, а од 16. марта редукован је и рад са корисницима Библиотеке. Као друштвено одговорна установа применили смо све мере како не бисмо угрозили животе запослених нити животе наших суграђана. Све време трајања ванредног стања омогућили смо да корисници могу у Библиотеку да врате позајмљене књиге и да позајме друге из полица Отворене библиотеке, која се налази на главном улазу из Синђелићеве улице.

Као и већина других установа културе у земљи делатност је прилагођена препорукама и мерама у складу са епидемиолошком ситуацијом. То се превасходно односи на програмску активност која се у овом периоду реализује у дигиталном формату и путем интернета (веб-сајт, друштвене мреже). У овом тренутку Библиотека не може да предвиди када ће се нормализовати рад, јер то зависи од мера које доносе Влада Републике Србије, Министарство културе и информисања и Градски штаб за ванредне ситуације у Чачку.

По наредби Градског штаба за ванредне ситуације све установе културе у граду и даље раде у режиму двадесетчетворочасовних дежурстава у циљу обезбеђења објеката и имовине. Да би се врата установа отворила потребно је обезбедити техничке могућности за безбедан пријем посетилаца који ће уследити након консултација са надлежним Министарством и по упутствима Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације. Отварање установе за кориснике спровешће се опрезно и постепено ради омогућавања безбедности корисника и запослених. О радном времену, начину коришћења фондова Библиотеке, програмским активностима и другим детаљима из редовног рада установе јавност ће благовремено бити обавештена преко средстава јавног информисања.