Трибина „Пoложај српског народа у земљама региона” у организацији Удружења „Светосавске свечаности” одржана је у уторак, 16. јануара у Градској библиотеци Чачак. О томе да  државне границе нису препрека српској духовности, језику и култури, али и о одвојености  српског народа од Србије као политичког, економског и културног средишта говорили су др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе, проф. Љубомир Алексов, члан мађарског парламента и представник српског народа и Српске самоуправе у Мађарској и Дејан Дракулић, председник Заједничког вијећа општина Вуковара и Српског националног вијећа Славоније, Барање и Западног Срема.

Srbi u regionu

Љубомир Алексов је истакао да на простору Мађарске – трусног тла испуњеног честим сеобама народа од југа ка северу – данас живи 11.620 Срба и да они уживају право образовања на матерњем језику, као и да имају подршку земље у којој обитавају. Међутим, он је напоменуо и то да се у српским селима убрзано смањује број становника, а њихове светиње бивају препуштене забораву. На почетку свог обраћања Дејан Дракулић је рекао „Кроз овакве сусрете треба тежити конкретним резултатима, а један такав је и долазак деце из Вуковара у Чачак”. Он је, између осталог, говорио о оснивању Заједничког вијећа општина Вуковара и бројним пословима из делокруга ове институције на чијем је челу, а затим и о раду културно-уметничких друштава, удружења и других организација које теже очувању идентитета Срба на простору Хрватске.

Srbi u regionu

О положају српског живља у Црној Гори говорио је др Момчило Вуксановић, истакавши да је борба за равноправност ћириличког и латиничког писма у фокусу Српског националног савјета Црне Горе. Он је, између осталог, поменуо значај оснивања српског радија и телевизије, као и магазина „Српске новине”, који опстају упркос финансијским потешкоћама, промовишући културу нашег народа у суседној земљи.

Srbi u regionu

Сви учесници разговора указали су на значај Конференције Срба из земаља региона која окупља националне организације из држава бивше Југославије и других земаља на Балкану у којима Срби живе, а која се већ дуги низ година одржава и представља прилику за заједнички наступ према матици. Такође, како су истакли говорници, подршка матичне земље боља је него раније, али постоји простор за даље активности које су неопходне како би овакве организације могле да делују у циљу очувању идентитета народа расутог у неколико држава и подељеног неколиким границама.

Srbi u regionu

Трибину је водио Мирослав Вујанић и он је у име Удружења „Светосавске свечаности” поручио да „овај догађај није предавање о томе како Срби живе тамо негде већ је једно сабрање и искрен сусрет који умањује даљину међу припадницима једног народа”.