Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је у петак, 16. децембра обрадовала све генерације љубитеља руске књижевности. Целовечерњи програм имао је неколико сегмената, а одвијао се на три локације.

DSC_0148

У Уметничкој галерији „Надежда Петровић” одржано је „Руско вече” којим је Библиотека обележила Дан града Чачка. Анита Панић, познати телевизијски аутор, документариста и писац и Рускиња Елена Станисављевић, гитара и вокал, увеле су публику у свет узбудљивих животних судбина великих руских уметника које је совјетски режим и КГБ прогањао за живота. Певали су се и казивали стихови Ане Ахматове, Сергеја Јесењина, Константина Симонова, Булата Окуџаве итд. Овај поетско-музички програм суфинансирао је Град Чачак.

DSC_0139

Исте вечери у позајмним одељењима Градске библиотеке организовани су програми поводом обележавања традиционалне манифестације „Ноћ књиге” које организује књижара Лагуна. У издвојеном кутку Дечјег одељења, опремљеног у руском духу захваљујући професорки руског језика, Ксенији Радојичић, најмлађи су са својим родитељима уживали у интерпретацији одабраних руских народних бајки, као и у причама познатих руских аутора. Бајке и приче су, на велико задовољство деце, читале чланице Дечијег одељења Градске библиотеке, Софија Димитријевић и Магдалина Обрадовић, а шансу да деци прочитају омиљене приче свог детињства имали су родитељи и запослени у Библиотеци. Присутни су више од сат времена уживали у народним руским бајкама, као и у причама Владимира Сутејева, Максима Горког и др.

DSC_0156 DSC_0217

У Позајмном одељењу за одрасле читаоце  професори руског језика и књижевности Ксенија Радојичић, Гордана Медић и Братислав Бежанић говорили су о руској књижевности, читали поезију на руском, препоручивали књиге и дружили се са публиком.

DSC_0219

До 22 часа, до када су оба позајмна одељења била отворена, у Библиотеку је по сниженој цени чланарине уписано 62 суграђанина.