Гост Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ 11. фебруара 2013. године била је Гордана Тимотијевић, писац за децу из Краљева. Библиотека је у оквиру изложбе „Штампана реч“ одвојила време за најмлађе  и на несвакидашњи начин промовисала  књигу „Свракин сат“, у издању чачанске издавачке куће „ Пчелица“.

Промоцију књиге, која је 2012. године проглашена за најбољи дечји роман и овенчана наградом „Раде Обреновић“ на „Змајевим дечјим играма“, промовисали су предшколци и основци којима је и намењена.

Picture-120

Први промотери „Свракиног сата“ били су предшколци из вртића „Полетарац“ који су песникињи извели неколико кратких игроказа из књиге. Уз помоћ васпитачица Јелене Јовановић и Гордане Белић малишани су оживели јунаке романа –  свраку, роду и ловца – и  сценски дочарали неке сцене као што је родина игра „Камен трска“. У „Продавници у шуми“ полетарци су уз доста маште и адекватних костима показали свет животиња а потом разговарали са ауторком о књизи.

            Picture-091Picture-087

„Свракин сат“ на свој начин „видели“ су ученици четвртог рареда Основне школе „Вук Караџић“ са учитељом Небојшом Милетићем. Они су дали  мултимедијални приказ књиге који су припремили на школским часовима или код куће. Они су роман видели у светлу нових технологија и виртуелног света који је њима итекако познат. Ђаци су најпре видео записима оживели делове књиге а онда су то и практично показали на лицу места и на паноу који су поклонили на крају Гордани Тимотијевић. Основци су у разговору са ауторком истакли да су јунаци у књизи дружељубиви и толерантни и да им се посебно свидело што нема свађе и ружних речи. Другарство које влада међу животињама препорука је и за људе.

Picture-154Picture-176Picture-187

            Picture-191

Дечији књижевни дан Библиотеке који је одржан у Галерији Народног музеја заокружили су  ученици четвртог разреда Основне школе „Милица Павловић“ са учитељицом Мајом Кораксић и школским библиотекаром Биљаном Лукић. Након прочитане књиге и „обраде“ у школи, основци су своје импресије извели уживо интерпретирајући делове романа. Њихову машту заокупљала је „јунакиња“ сврака као и зец, медвед и други.

Picture-203Picture-208Picture-238

На књижевницу је најјачи  утисак оставио разговор са четвртацима који су били надахнути и радознали па им  на питањима могу позавидети и одрасли.

Picture-226

Око 70 малишана активно је промовисало „Свракин сат“ и на свој начин „дописивало“ књигу.

Ова иновација  у раду са најмлађима донела је позитивне резултате. Сви учесници су добили бесплатне чланске карте и поклоне од ИК „Пчелица“. Промоцију Свракиног сата пратили су активно и медији па је маштовитост учесника овенчана фотографијама али и ТВ емисијом Галаксије 032 „Нико као ја“ која ће бити приказана у четвртзак, 14. фебруара 2013. године, у 21,45 часова.