Традиционално годишње окупљање библиотекара из основних и средњих школа и библиотекара  општинских библиотека Моравичког округа, под окриљем Матичне  библиотеке “Владислав Петковић Дис“, одржано је у понедељак, 25. новембра 2013. године, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Чачку.

Picture-1187

            Стваралачка и професионална енергија Градске библиотеке још једном је била одличан мотив за едукативно и колегијално дружење за 62 библиотекара из ивањичке, лучанске, горњомилановачке и чачанске општине. У пријатном амбијенту Регионалног центра, уз пажњу и гостољубивост запослених у тој установи, која је помогла организацију скупа, библиотекари су добили вредне стручне информације, разменили искуства у раду и успоставили нове начине професионалне сарадње.

Добродошлицу библиотекарима из Моравичког округа пожелела је Даница Оташевић, директор Градске библиотеке, која их је, цитирајући мудре мисли о књизи као свевременском извору знања и лепоте душе, позвала да се лепом речју, осмехом и снагом доброте, боре да њихови ученици безбедно израстају у образоване и стабилне личности, и да никад не постану “обескњижени“ људи.

Picture-1167

            Предавања на теме “Школска библиотека на порталу читања“ и “Улога школског библиотекара у процесу образовања“ одржала је др Борјанка Трајковић, професор Педагошког факултета у Сомбору, Катедра за библиотекарство Универзитета у Новом Саду.

Picture-1181

Стручне информације као и фотографије савремено уређених школских библиотека, које су видели на видеопрезентацији током предавања, изазвала су посебно интересовање полазника. На њихове коментаре да желе да и сами раде у тако “бајковитом“ библиотечком амбијенту, професорка Трајковић их је позвала да сопственим снагама и позитивном енергијом стварају лепоту у реалном окружењу, истичући да је човек најважнији фактор и покретач свих промена и ствари.

            О актуелном стању у школским библиотекама и обавезама  школских библиотекара у светлу позитивних просветних прописа,  говорила је Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник Школске управе Моравичког округа.

Picture-1200

            С обзиром да је почетком  и ове школске године  приновљено више од тридесет радника у школским библиотекама у Округу, неопходне информације о физичкој обради публикација, смештају, ревизији и отпису књижног фонда, као и одговоре на питања из струке, дала је Дубравка Илић, виши библиотекар Матичне службе чачанске Библиотеке.

Picture-1188

            Полазници семинара који је финансијски помогло Министарство за културу, кроз годишње суфинансирање рада Матичне службе, добили су потврде о стручном усавршавању, којима су школски библиотекари допунили своје радне биографије. Сусрет је завршен зајадничким предлогом за нови радни састанак.        Бројност као и планови за будућност, који су се чули на семинару, дају наду да су се отворили нови видици и путеви којима ће се српска пракса школског библиотекарства приближити атрактивном и дуго прижељкиваном савременом моделу рада.