Представу „Бисери по народу расути” извели су ученици ОШ „Милица Павловић”  у четвртак, 8. фебруара у Градској библиотеци Чачак. Програм је осмишљен као један од начина борбе за језик, неговање и чување народне традиције и обичаја, а у оквиру обележавања јубилеја 25 година од оснивања Удружења „Чувари дела Вука Караџића”. За текст и драматизацију биле су задужене учитељице Горица Ђоковић и Анђелка Томовић, а за музичку пратњу Мила Алексић. Овај драмски комад окупио је 55 ученика млађих разреда на сцени и много више њих у публици.

Представа је оживела атмосферу некадашњег српског села и традиционалног домаћинства, народних окупљања, прела и свих бисера који су се рађали у сусрету човека са човеком. Обновила је сећање на тренутке када се уз ватру разбуктавала народна машта, настајале народне приче и песме, легенде и бајке и подсетила на моменте када су људи, чини се више него данас, живели с осећањем заједништва и љубави. Та искуства претакао је народ у мудрост, од чега су настале многе поуке којима је било прожето ово извођење. Проговарајући о симболици ватре, мрака, месеца, јабуке, о томе како су се дочекивали путници намерници, шта су правиле кујунџије, казанџије и терзије – причом, песмом, народном игром и ношњом, пословицама и брзалицама – ученици су поносно стали у ред чувара народне културе.

Како каже народна изрека – посејавши доброту, ученици и они који су их свесрдно препремили, пожњели су љубав, а и велики аплауз.