На међународној конференцији “Ка југу” која се одржава у пољском граду Вејхерову од 9. до 13. маја учествовали су и библиотекари чачанске библиотеке “Владислав Петковић Дис”. Радни део конференције одржан је у среду 11. маја у сали градске скупштине, у присуству заменика градоначелника и највиших званичника, културних радника и библиотекара Вејхерова и Гдањска.

Директор чачанске библиотеке Даница Оташевић представила је уз видео презентацију културну манифестацију “Дисово пролеће” и рад Библиотеке на пољу популарисања и унапређења културе, док је Александар Вукајловић говорио о дигитализазији завичајне и друге библиотечке грађе у библиотеци у Чачку.
Обе теме су биле интересантне и нове за библиотекаре из Пољске, Словачке и Чешке, што говори да српско библиотекарство у професионалном смислу не заостаје од земаља које су у Европској унији, али су у великом заостатку кад је реч о простору и техничкој опремљености.

Учесници у пројекту били су изненађени и значајном издавачком делатношћу наше библиотеке.
Данас се у парку Александар Мајковски одржава Дан словенске културе, на коме ће на четири словенска језика библиотекари казивати стихове из поеме “Пан Тадеуш” пољског књижевника Адама Мицкијевича. Стихове на српском казиваће Маријана Лазић, библиотекарка Дечјег одељења.

Конференција је побудила велико интересовање пољске јавности и већ се појавила идеја да ови сусрети библиотекара словенских земаља постану традиционални.