У Великој сали Градске библиотеке у Чачку у среду, 9. јуна представљена је књига Милана Ружића „Народ за издавање”. Промоцију је организовало Удружење „Ирмос” из Чачка у сарадњи са чачанском Библиотеком. О публикацији су, поред аутора, говорили проф. др Милош Ковић, историчар, др Владимир Димитријевић, професор српског језика и књижевности и Желидраг Никчевић, песник и књижевни критичар. У улози модератора била је вероучитељ Ирена Чоловић .

gradska biblioteka čačak

Након пишчевог увода и читања једне приче из књиге опомињућег наслова, присутнима је дар Милана Ружића, али и питања опстанка народа у Србији расветлио др Владимир Димитријевић. Кроз кључне тачке Милановог рукописа, који се жанровски понајпре може одредити као лирска проза, Димитријевић се дотакао и Косова као полазне основе нашег идентитета. Он је казао да је Ружић, између осталог, и косовски заветни песник који зна шта је срце Србије.

gradska biblioteka čačak

Откривајући важне податке из наше историје, који су мање познати јавности, проф. др Милош Ковић је казао да књига „Народ за издавање” покреће многа питања која тек треба да се темељено истраже и проуче. „А да би се испитало и расветлило вишевековно посрнуће, потребно је да добро сагледамо узроке колективног пада некада моћног, немањићког народа. Добро је што то већ у свету књижевности чини Милан Ружић који није типични представник своје генерације, али радује и охрабрује када знамо да имамо и такве младе људе, саздане од једног комада који мисле другачије”, закључио је Ковић.

Желидраг Никчевић је један од првих који је имао прилику да чита рукопис пре објављивања. Он је истакао да је Милан Ружић овим штивом на њега утицао тако да је битно променио правац при читалачком одабиру текстова.

gradska biblioteka čačak

Током вечери публика је имала прилку да чује више прича које је интерпретирао аутор као и снимак, који је уједно био и позив за читање књиге „Народ за издавње”, а упутио га је глумац Виктор Савић. Посебан утисак на све присутне оставио је видео у коме је драмски уметник Петар Божовић казивао стихове Ружићеве песме „Молитва Светом цару Лазару”.