Свечаност проглашења НАЈчитаоца у огранку у Мрчајевцима организована је у  понедељак, 31. јануара 2011. године, у 11 часова у просторијама Библиотеке која се налази у згради Дома културе у Мрчајевцима.

Пре годину дана, тачније 25. јануара 2010. године први пут је организована  свечаност проглашења Најчиталаца у огранку Библиотеке у Мрчајевцима. Истог дана уз помоћ Министарства културе, Града Чачка и значајним сопственим залагањем чачанска Библиотека отворила је интернет клуб у Мрчајевцима и тако омогућила корисницима у овом огранку приступ светској глобалној мрежи.

У 2010. години у одељењу у Мрчајевцима учлањено је 387 корисника који су позајмили и прочитали 4.892 књиге. Труд Библиотеке да обезбеди равноправан положај свим својим корисницима огледа се и у константној набавци књига и обнови књижног фонда у свим одељењима, па је у протеклој години мрчајевачки фонд обогаћен са 304 књиге и сликовнице.

Највреднији међу вредним читаоцима добили су поклон књиге:

Мирјана Љубичић, ученица 3. разреда

Богдан Вуксановић, ученик 4. разреда

Станоје Љубичић, ученик 5. разреда

Сара Прица, ученица 8. разреда

Биљана Станојевић, радник

Стојанка Јосиповић, пензионер

Најмлађи и највреднији читаоци – предшколци из вртића „Звончица“  у Мрчајевцима, који сваког понедељка и четвртка осим прочитаних сликовница у Библиотеку доносе нацртане и написане своје „лепе речи“, отворили су свечани програм заједнички рецитујући песмицу „Читање“. За вредну сарадњу Библиотека их је наградила комплетом сликовница. У програму су такође учествовали и Богадан Вуксановић који је рецитовао песму „Ластавица“ аутора Петра Милошевића, дечјег писца из Мрчајеваца, док су Сара Прица и Јован Бакић говорили песму „Молитва“ Недељка Попадића. Станоје Љубичић са присутнима је поделио своју тајну под насловом „Зашто волим књигу“ а Ђорђе Ристић, ученик 8. разреда поклонио нам је своју песму „Библиотека“

Поруком награђене Стојанке Јосиповић  младима да треба што више да се друже са књигом завршен је свечани програм у Библииотеци у Мрчајевцима.