Стручни жири за доделу награде Млади Дис за 2016. годину, који је радио у саставу: Војислав Карановић, председник, Живорад Недељковић и Бојан Васић, чланови, једногласном одлуком наградио је рукопис „Камени одраз“ потписан шифром „Гротло“ иза које се налази име младог песника Огњена Обрадовића (1992). Младом Ужичанину који је завршио факултет драматургије у Београду, припала је овогодишња награда „Млади Дис“ чиме је стекао право да му Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ штампа прву књигу.

На књижевни конкурс за рукопис за прву песничку збирку манифестације Дисово пролеће пристигло је 30 песничких рукописа, и жири је све ове рукописе узео у разматрање.

Још три рукописа издвојила су се по оцени жирија по квалитету: Епистола (шифра “Хајдегер“) Ерсана Муховића (1992) из Новог Пазара; Нема везе, (шифра “Грејс Шелби“) Мирјане Наранџић (1992) из Београда и Крик (шифра “Сцена“) Марије Танасковић (1993) из Краљева.

Похваљене су и појединачне песме Милана Вурдеље (1993), Златка В. Стевановића (1989), Дајане Васојевић (1997) и Мирјане Фрау Коларски (1987).

 ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ОДЛУКЕ:

Жири сматра да се рукопис Камено одраз Огњена Обрадовића својим квалитетом и поетском убедљивошћу издваја од свих рукописа пристиглих на конкурс, и да стога завређује награду Млади Дис. Збирка Камени одраз суочава нас са песничким светом у коме се преплићу елементи онеобичене свакодневице, гротескне слике и лирске епифаније. Зачуђен животом, као и пролазношћу и крхкошћу света за који верујемо да има чврсте контуре, Огњен Обрадовић ће се у својој књизи запитати и о природи песничког стварања, и о смислу властитих песама. Аутор ове збирке води мали лирски дијалог са собом и светом око себе. На тренутке тај дијалог поприма тон горчине и опорости, некада га испуне иронични и аутоиронични искази, повремено се уобличи у критички коментар конкретне стварности, али у суштини тај дијалог јесте уметнички вешто исказана чежња за пунијим постојањем.

 

Војислав Карановић, председник