Завичајна одељења библиотека су родослов једног места и средине. Колико даље у прошлост се прибере неки писани траг, то се помера камен међаш, праг  постојања, или дописује нова гранчица на родословном дрвету. Трајност писане речи 2000. година препознали су у Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и кроз изложбу штампарства и издаваштва на јединствен начин обогатили завичајно културно стабло. Под геслом „Само написана реч остаје“  организоване  су изложбе „Штампана реч“ и приказивана богата локална продукција која је део завичајног фонда Библиотеке.  Аутор досадашњих 14. поставки „Штампане речи“ била је Марија Орбовић, библиотекар и истукнути библиограф, која је заједно са Даницом Оташевић по први пут реализовала идеју о изложби још 3. фебруара 2000. године. Марија Орбовић је заслужна  за историју чачанског издаваштва, а према њеном отркрићу најстарија  „чачанска“ штампана књига потиче из 1883.године.

Picture-071

Нови сусрет писаца, издавача и читалаца одржан је у  уторак 11. фебруара 2014. године у 19 часова   у  Галерији Народног музеја где је отворена 15. изложба чачанског издаваштва са ретроспективом  досадашњих дешавања и времепловом награђених аутора и књига. Завичајне библиотекаре и даље води крилатица „Само написана реч остаје“, а овако прикупљена грађа представља поуздану основу за будућност. Претходна година је показала да издавачка продукција у нашем граду не посустаје упркос временима оскудице и штедње. Завичајно одељење, на челу са ауторима изложбе Оливером Недељковић и Тијаном Мутавџић, забележило је пораст броја објављених публикација, па је библиотечки фонд  обогаћен са 414 монографских и 28 серијских публикација. На књижевну трпезу ове дарове дало је 34 издавача, а 13 публикација представља ауторска издања.

Жири у саставу: Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник, др Светислав Љ. Марковић, професор Високе школе Техничких струковних студија, и Даница Оташевић, директор Градске библиотеке, одлучили су да Награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват у 2013.години доделе Издавачкој кући „Пчелица“ за целокупан допринос неговању књижевности за децу, са посебним освртом на Библиотеку „Пчелица ПЛУС“ која обухвата књиге савремених српских писаца за децу и младе.

Picture-073

У ужи избор заслужно су ушле публикације: „Катрга кроз векове“ др Живорада Миновића у издању Месне заједнице Катрга, „ Споменица Народног музеја у Чачку 1952-2012.“  издање чачанског  музеја, и књига „Радмило“ др Светислава Љ. Марковића у издању Удружења „Мајстори баскета“.

Награду „Исаило А. Петровић“ за најбоље ликовно-графички опремљену публикацију, добио је Зоран Јуреш за дизајн књиге сабраних песама Владислава Петковића Диса „Са заклопљеним очима“ у издању Градске библиотеке и публикације „Музеј детињства“ у издању Народног музеја.

Picture-065

О награди која носи име првог чачанског штампара Исаила А.Петровића одлучивао  је  жири у саставу: Бојана Стаменковић, Божидар Плазинић и Драгана Лазовић. Квалитетом дизајна истакле су се и едиција „Приче из шуме“ Издавачке куће „Пчелица“, књига „Како је Чачак заволео рокенрол“  и каталог „Међународни фестивал анимације Аниманима“ у издању Дома културе, које су се нашле у ужем избору за награду.

Изложбу „Штампана реч“ свечано је отворио Владимир Димитријевић, угледни професор чачанске Гимназије, аутор и коаутор бројних књига и новинских чланака. Професор Димитријевић је у својој беседи истакао важност постојања јавних библиотека у ери фаворизовања дигиталних форми и похвалио рад, богати фонд и драгоцену улогу чачанске Библиотеке у нашој заједници.

Picture-064

У беседи је наглашена отпорност књиге да преброди све цивилизацијске непогоде, спаљивања и технолошке револуције.Осудио је бројне покушаје и облике уништавања писане речи у прошлости и са задовољством напоменуо како су библиотеке упркос томе опстале и изашле као победници. Професор Димитријевић је  истакао и професионалан и слободоуман приступ српских, па и чачанске, библиотеке да ниједну књигу не избаце из фонда  због имена аутора. Нагласио је да се у Градској библиотеци могу и даље наћи писци из Словеније, Хрватске,  албански аутори и сви други без обзира којој вери или нацији  припадају.

Picture-014

Младе и талентоване суграђанке, ученице чачанске Музичке школе Анђела Тодоровић и Мина Цветковић, у класи професора Кароља Марочика, извеле су неколико композиција и чаробним звуцима флауте уприличиле овај јединствени скуп и прво књижевно окупљање у организацији Библиотеке у 2014.години. Колики значај Чачани дају књизи најбоља  је потврда њихово бројно присуство на отварању изложбе, али и нада да ће култура одолети новим искушењима.

Picture-030Picture-023