Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ обележила је празник посвећен првом српском просветитељу св. Сави, награђивањем највреднијих читалаца за 2016. годину у огранцима у Мрчајевцима, Заблаћу и Пријевору.

            Ко је понео ласкаву титулу највреднијег, читаоци огранка у Мрчајевцима сазнали су у уторак, 24. јануара 2017. када је у холу  ОШ „Татомир Анђелић“ одржана свечаност посвећена књизи.  Програм су започели најмлађи корисници огранка, предшколци вртића „Звончица“ који су са васпитачицом Аном Водоплав извели тачку „На слово на слово“, а потом је библиотекар Бранислава Видојевић уручила награде. Дипломе и књиге понели су: Јелена Марковић (2. разред), Николета Андолшек (8. разред) као и Љиљана Мирковић и Славица Славковић, највреднији одрасли читаоци. У име награђених, рецитацијом се захвалила најмлађа Јелена Марковић, а свечаност су употпунили и ђаци седмог и осмог разреда мрчајевачке школе. Они су извели представу „Прва љубав“, коју је по стиховима „Плави чуперак“ Мирослава Антића припремила Славица Бован, наставница српског језика. Музичку подршку пружио им је школски хор уз пратњу наставнице Неде Прелић. Бројна публика апалузом је наградила и све вредне читаоце у Мрчајевцима где традиција читања и библиотечког рада траје више од пет деценија. У овом огранку је у 2016. годинји прочитано 3.440 књига и сликовница.

            Јубиларну, десету доделу награда за верност књизи у огранку у Заблаћу, Библиотека је организовала у среду, 25. јануара 2017, у трпезарији ОШ „Владислав Петковић Дис“. У огранку који успешно ради већ четрнаест година и у коме су током  2016. уписана 453 члана, а позајмљено и прочитано 7.288 књига, сликовница и часописа, избор најбољих читалаца, био је тежак задатак. Библиотекари огранка Дубравка Илић и Владимир Симић одлучили су да награду понесе Стефан Милуновић, ђак 5. разреда, а да породично признање за верност књизи припадне Наталији, (2. разред) и Јефимији Јовановић (5. разред) и њиховом деди Милошу Васиљевићу. Највреднији одрасли читалац је Миланка Нешовић, школски библиотекар у пензији.

Књиге и дипломе награђенима, као и захвалнице за успешну културно-просветну сарадњу, Сањи Ђокић и Александри Ђокић, васпитачима ПУ „Моје детињство“, и Јелени Јаковљевић и Сањи Радуловић, ПУ „Радост“, уручио је др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке. У свечаном програму учествовале су обе групе предшколаца вртића у Заблаћу, као и ученици петог и шестог разреда, иначе чланови библиотечке секције, који су са наставницом српског језика Зорицом Ђаковић извели колажни програм о књизи и учености, по текстовима Светог Саве, комедиографа Бранислава Нушића и Доситеја Обрадовића.

   Читаоце у Пријевору Библиотека је пети пут по реду обрадовала наградама у петак, на Савиндан 2017. године, на свечаном програму у ОШ „Божо Томић“, која је традционално добар домаћин и сарадник чачанских библиотекара.  Након програма посвећеног првом српском просветитељу, који су извели ученици са својим учитељима и наставницима,  уручене су награде највреднијим читаоцима огранка у овом месту. Књиге и дипломе понели су: Анђела Стефановић, предшколац,  Марина Лазаревић, Лена Белошевић и Тамара Василић, ученице шестог разреда. Награде је уручила Снежана Планић, библиотекар.

   Награђивање вредних читалаца на терену Библиотека ће окончати крајем фебруара ове године, када ће бити награђени корисници огранка у Прељини.

Поклон књиге су наслови издавачке делатности Градске библиотеке и  ИК „Пчелица“ из Чачка, која је даровала атрактивне публикације најмлађим читаоцима.