„Колико год читаоци присвајали књиге за себе, на крају се испоставља да књига и читалац постају једно. Читалац, који је слово у тексту света, прождире књигу која је свет. Тако је створена кружна метафора за бесконачност читања. To читање је за човека друштво које не заузима ничије место, али које нико други не би ни могао заменити. Оно му не нуди никакво коначно објашњење његове судбине, али испреда густу потку међусобног саучесништва између живота и њега…“.

Picture-392

Управо једнинство између читалаца и књиге повод је да Градска библиотека традиционално, поводом свог дана, 10. марта, награђује најистрајније читаоце одељење за одрасле . На скромној свечаности награђено је шест „власника“ највише прочитаних књига у прошлој години:  Томислав Максимовић, Невенка Павловић, Владимир Савић, Сандра Радојевић, Тамара Шундерић, Косара Зивговић. Књигољубцима на дар поклоњене су књиге, а њима у част Биљана Раичић и Љубиша Ћирковић говорили су Дисове стихове, а Марина Савић, ученица Прехрамбено – угоститељске школе отпевала је  композиције Адел и Витни Хјустон. О саучесништву између читалаца и књига говорила је Марија Радулoвић, водитељ програма

Picture-390

За најбољег библиотекара у 2013. години проглашена је Дубравка Илић, виши библиотекар, за предан рад у огранцима и популарисању књиге у школама чачанске општине и Моравичког округа, као и стручан рад на едуковању школских библиотекара.

Picture-004

Прошлу годину читалачка породица библиотеке бројала је 6.200 чланова а они су прочитали 181.541 књигу и 24.000 новина и часописа.

Picture-387