Стручни жири за доделу Награде „Млади Дис” за 2024. годину, који је радио у саставу Ален Бешић (председник), Марјан Чакаревић и Бојан Васић (чланови), након пажљивог ишчитавања и проматрања пристиглих рукописа је на састанку одржаном 10. маја у Београду одлучио ко ће понети ово вредно признање. Одлука да Награда „Млади Дисˮ за 2024. припадне рукопису под насловом Осим шумског пожара, потписаног шифром „Пурпурна собаˮ, донета је једногласно.

Највреднији, најузбудљивији сегмент рукописа Осим шумског пожара чији је аутор Симона Дмитровић, односи се на оживљавање фигура и уопште наслеђа античких митова. Основни тематски круг ових песама обухвата оно што је на известан начин уобичајено за младе песникиње и песнике: одрастање, емоционално и телесно сазревање, сложене породичне и међуљудске односе, унутрашње ломове који прате све ове процесе. На исти онај начин како су ти процеси и у самом животу неухватљиви и мутни, и у песмама Симоне Дмитровић лирски догађаји су по правилу само наговештени, наслућени, језички тако затамњени да читалац мора сам да их допише и домашта. Стога је посезање за митолошким ликовима и обрасцима из антике срећно одабран и зрео уметнички поступак, јер преко њих не само да све оно што се слути добија јасан песнички облик него се показује и лепа свест ауторке о класичној књижевној традицији.

Ове године је на конкурс пристигао сразмерно мали број рукописа (десет) и осим награђеног нема ниједног рукописа који би био за похвалу, сматра жири.

10. мај, 2024.

Ален Бешић

Марјан Чакаревић

Бојан Васић

Simona Dmitrovic

Биографија

Симона Дмитровић рођена је 16. маја 1999. године у Београду. Основну и средњу школу завршила је у Горњем Милановцу. Студирала је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. У зборнику Слово Ћирилово, у издању Библиотеке „Браћа Настасијевићˮ, објавила је свој сценарио On Shakespeare’s deathbed са којим 2019. године учествује на филмском фестивалу у Велсу у Енглеској. Пише песме и краћа прозна дела. Живи и ствара у Београду.