Aleksa Krstić

На овогодишњи конкурс за Награду „Млади Дис” пристигло је шездесет четири рукописа. Жири у саставу Соња Веселиновић, председница, Маша Сеничић и Бранислав Живановић, пажљиво је прочитао рукописе и након детаљног разматрања одлучио да у најужи избор уврсти три рукописа: рукопис под насловом Одсуство пулса (шифра „Хоризонт”); рукопис Срам при изговору умлаута (шифра „Јастучницаˮ) и Дечаци источног блока (шифра „Неонско светло”). Жири је једногласно донео одлуку да Награду „Млади Дис” за 2022. годину добије песничка збирка под шифром „Неонско светло”, чији је аутор Алекса Крстић.

Награђени рукопис окупља песме исписане претежно наративном техником, које суптилно, сликовито и језички сугестивно бележе урбано искуство сензибилног посматрача са позиције маргине. На непретенциозан и депатетизован начин лирско ја проговара о искуству појединца, пропитујући међуљудске, пре свега маскулине релације, изложеност емоционалним напетостима, испољавању рањивости, чулним изазовима и телесним манифестацијама жуђене и често немогуће блискости, док рукопис подстиче тип маскулине осећајности и осетљивости према сексуалној разлици, односно свест о другости у савременом друштву. Реч је о стилски уједначеном и формално компактном рукопису, који убедљиво и са варљивом лакоћом, софистицираном иронијом и нијансираним хумором комуницира и кокетира на интимном и друштвеном нивоу. Осим што упућује на сфере кинематографије, ликовних уметности, фотографије, музике, литературе, сведена синтакса у динамичном ритму промишљено и вешто располаже корпоративним језиком брендова у комбинацији са урбаним жаргоном, при чему се амблематика контракултуре испољава као троп модернитета.

Жири похваљује и друга два рукописа из најужег избора, посебно рукопис Одсуство пулса као духовит и игрив, богате сликовности, са иновативним родним и аутопоетичким пропитивањима, који се уз награђену збирку највише издвојио успелим остварењима и зрелошћу.

Београд, 8. мај 2022.

  Соња Веселиновић

                                                                                Маша Сеничић

                                                                                                             Бранислав Живановић

Алекса Kрстић рођен је 31.12.1996. године у Алексинцу, основну школу и гимназију завршио у Сокобањи. Дипломирао је међународне односе на Америчком универзитету у Бугарској, затим и мастер студије Људски ресурси и међународни менаџмент на Универзитету у Абердину. Објавио је поезију у зборнику Рукописи 45 и на порталима Стране, Астронаут, човјек-часопис. Похађао је радионицу креативног писања Звонка Kарановића. Тренутно живи и ради у Београду.