Свечани програм у част читања окупио је 29. фебруара у малој сали Дома културе у Мрчајевцима најбоље читаоце, али и оне који ће то тек бити. Пред бројним љубитељима књиге из Мрчајеваца, Катрге, Остре, Вујетинаца и Доње Горевнице, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организовала је доделу диплома и књига која је започела песмом „Деца су украс света“ у извођењу мрчајевачких предшколца. На путу промовисања књиге и читања које непрестано на сеоском подручју врши чачанска Библиотека, Мрчајевци су били трећа станица, али велики догађај за децу више села на левој обали Мораве.

slike-067

      После поздравне речи директора Градске библиотеке др Богдана Трифуновића, библиотекар у огранку Бранислава Видојевић прогласила је највредније читаоце за 2015. годину. Награђени су: Филип Сенић, 5. разред ОШ „Татомир Анђелић“, Милијана Стојановић, ученица 3. године средње школе у Книћу, а породичне награде добиле су Александра, 2. разред, и мама Биљана Ковачевић из Доње Горевнице, и Тара и Маша, ученице четвороразредне школе из Катрге, и мама Ивана Милутиновић. Књиге и дипломе добитницима уручила је Бранислава Видојевић уз позив другима да се укључе у нови круг такмичења у читању.

slike-014

slike-046  slike-045

       Награђени ученици су за уздарје рецитовали своје песме посвећене књизи и Библиотеци, а стихове су говорили и Петар Мијајловић и Богдан Вукомановић, гости из школе у Катрги. Ученици осмог разреда мрчајевачке осмолетке одиграли су представу „Свети Сава у мојој кући“ по тексту Данијеле Ковачевић Микић, у режији наставнице Снежане Симеуновић, а Светосавску химну извео је школски хор уз музичку пратњу наставнице Неде Прелић.

slike-003

slike-010

       Да је у Мрчајевцима и околини читање у моди и да огранак који ради дуже од 40 година, има ведру будућност, говори податак да је у протеклој години. уписано 349 читалаца а прочитано више од 4.000 књига и сликовница.

slike-053

       Бројна публика на приредби, одлична сарадња са вртићем „Звончица“ и школом у Мрчајевцима и у издвојеним одељењима, доказ је да је Библиотека и даље центар окупљања мештана, али и да су библиотекари у мисији лепе речи и културе усамљени. Потреба деце да кажу своје стихове, одиграју представу, буду уважена, присутна је на свим свечаностима, што треба да буде путоказ и другима да чешће одлазе у школе и вртиће на терену и пруже шансу најмлађима да покажу шта знају и могу.

slike-060 slike-019

   Награђивање највреднијих читалаца на терену, Градска библиотека ће завршити у петак, 4. марта у 10.30. у огранку у Прељини.