Чланови Књижевног клуба „Словцеˮ, који у чачанској Библиотеци окупља младе литерарне ствараоце и љубитеље књижевности, били су изузетно мотивисани да упознају  историју и културно наслеђе чачанског краја како би у својим првим лирским остварењима што надахнутије представили поднебље у коме одрастаjу. Полазнице нашег Клуба, Емилија Марковић и Злата Новаковић оствариле су запажен успех, освојивши друго и треће место у интерпретацији својих стихова посвећених родном граду.

Трагање за начином на који ће најбоље стилизовати песничку слику света која их окружује и експресивно казивати своје стихове, успешно су наставили уз драгоцену помоћ ментора. То је потврдила и одлука жирија који су чинили Драгана Младенов, Марко Грујић и Елизабета Георгијев. Њима су, на свечаности уприличеној 7. октобра у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду, уручена заслужена признања.

Да подсетимо да је на Међународни дан детета, 2. априла ове године, Секција за културне и образовне програме Библиотекарског друштва Србије расписала је песничко-рецитаторски конкурс на тему „Мој град – некад и садˮ. Желећи да подстакне децу од 9 до 14 година да искажу свој литерарни и рецитаторски таленат, организатор је настојао да скрене пажњу најмлађих на важност неговања језичке културе.

Амбициозно замишљен интерактивни програм „Од детета до поетеˮ, у оквиру кога су учесницима конкурса менторску подршку пружали књижевници за децу (Виолета Јовић, Горан Новаков, Елизабета Георгијев, Бранко Стевановић и Оливера Недељковић) и драмски уметници (Драгана Младенов и Марко Грујић), током претходних шест месеци реализовала је Градска библиотека из Новог Сада. У остваривању ове занимљиве идеје, учествовало је још девет библиотека из различитих крајева Србије. Међу њима је била и Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ у Чачку, чијим активностима је координирала Ана Станојевић, библиотекар Одељења за децу и младе.