Представљање књижевног портрета песника, приповедача и новинара Енеса Халиловића одржано је у петак, 15. априла у Великој сали чачанске Библиотеке. „Вече са Енесомˮ привукло је бројне посетиоце, а почело је кратким филмом о песниковом животу и стваралаштву за чију реализацију су се побринули библиотекари Тања Вуковић и Владимир Симић. Након филма уследио је разговор са Халиловићем о одликама његовог богатог песничког и прозног опуса, доминантним темама и идејама, као и o приповедном изразу који је неоспорно један од најупечатљивијих и највреднијих конститутивних елемената његовог дела. Разговор је водила библиотекар Тијана Бежанић.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

У најопштијем осврту на дело Енеса Халиловића истакнуто је да он пише о људима, њиховим судбинама, природи и карактеру обичног човека, али и песника; о људској суровости, али и крхкости,  минулим и садашњим временима, турбулентности друштвених и историјских околности које неминовно утичу на појединца; затим о поезији, пролазности, променама, сеобама, неправдама, страховима, слободи, али и бројним другим животним честицама човека који настаје и опстаје на Балкану.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Халиловић често налази утемељење у традицији и народном приповедању, чак и лексички. Међутим, можда је у његовој поетици најприметнија савременост стила са јасном и заокруженом композицијом и комуникативним стихом. Поред надахнутог казивања стихова из збирки „Листови на води”, „Песме из болести и здравља”, „Бангладеш” и „Секвоја” аутор је кроз одговоре на питања разоткрио да се осећа као да припада целом свету, светској култури, те да се води идејом да оно што је занимљиво њему, занимљиво је и другима. Тако су и неки његови јунаци настали из сусрета са разноразним људима, чудацима. „Сваки живот је богат и о сваком човеку може да се напише драма, јер свако од нас има велике страхове, жеље и надања, али и тајне које чак ни најближи не знају. У основи литературе чуђење, оно што је необично и искаче из утврђеног шаблона, а литературу је немогуће описати, она се осећа”, казао је Халиловић.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

О својој најновијој поетској збирци „Секвоја”, Енес је између осталог рекао да има сличну форму као и збирка „Зидовиˮ, с обзиром на то да прва и последња песма комуницирају једна са другом до средишње која се може читати на три начина.

Већем делу публике аутор је познатији као прозни писац, али након поетског програма многи су пожелели да га боље упознају и као песника.