Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ једна је од три градске библиотеке у Србији, поред београдске и новосадске, која ће овог децембра учествовати у акцији „Мобилизација сећања“, данима прикупљања успомена на Први светски рат у Србији. Поводом стогодишњице обележавања Првог светског рата „Мобилизација сећања“ има за циљ да прикупи што више аутентичних фотографија, писама, дневника, одликовања из периода Балканских ратова и Првог светског рата, као и успомена потомака на своје претке учеснике ратова 1912-1918. Прикупљена писма, фотографије, дневници биће дигитализовани и преко портала „Europeana 1914-1918“ постати доступни јавности. Након дигитализације, која се ради на лицу места, оригинални документи се одмах враћају доносиоцима а дигиталне копије ће после електронске обраде постати видљиве на порталу „Europeana 1914–1918“, делу највеће дигиталне библиотеке европске културне баштине на интернету Europeana.

Okružna komanda u Čačku 1915Окружна команда аустро-угарске окупационе управе у Чачку, децембар 1915.
© Народна библиотека Аустрије

Довољно је да потражите предмет, документ или успомену која датира из периода 1914–1918, било да је реч о одликовању, документу, писму или фотографији иза које се крије неиспричана прича, о дневнику, филмовима, звучним записима и другим предметима које прати занимљива лична повест о ономe коме су припадали. Те успомене могу да буду сачуване као део јединственог европског пројекта везаног за обележавање стогодишњице почетка Првог светског рата. Све те драгоцене приче и чињенице биће објављене на сајту „Europeana 1914–1918“, који је најважнији онлајн извор оригиналних материјала из Првог светског рата, а чијој су изградњи допринеле институције, породице и појединци из свих делова Европе и света.

Они који нису у прилици да присуствују данима сакупљања успомена, могу да код куће сами фотографишу, скенирају предмете или документе и поставе их на интернет. Инструкције се налазе на интернет страници: www.europeana 1914–1918.eu.
„Мобилизација сећања“ биће организована у Градској библиотеци Владислав Петковић Дис у петак, 12. децембра 2014. године од 9 до 18 часова. Дођите да заједно обележимо и сачувамо сећање на прошлост. Чекају вас љубазни библиотекари, техничко особље за дигитализацију, историчари и стручњаци за период 1912-1918, који ће вас примити и попричати са вама уз шољу кафе или чаја.