Промоција романа „Спона световаˮ младе талентоване Чачанке Јане Давидовић окупила је бројну публику у уторак, 12. априла у Великој сали Библиотеке. У програму су учествовали Јана и њени пријатељи, проф. књижевности у Техничкој школи Љиљана Ранковић и библиотекар Ана Станојевић у улози модератора.

Љиљана Ранковић је истакла да је она прва прочитала рукопис и да је права реткост срести роман који је изашао из пера једне шеснаестогодишњакиње. „Већ 18 година сам у просвети и нисам доживела да неки мој ученик доведе писање романа до краја. Била сам изненађена када сам добила сто густо куцаних страна од своје ученице. Схватила сам ту своју позицију врло озбиљно, јер Јана ми је указала поверење. Морам признати да сам на почетку била скептична, али преда мном је био један изузетно коректан текст, изграђена реченица и стил. Било ми је то велико изненађањеˮ, рекла је проф. Ранковић.

Ауторка је казала да је роман писала на помало неуобичајен начин који је био својеврстан бег од стварности. У појединим моментима није била сигурна докле ће је прича одвести и шта ће се догодити на крају романа, али то је представљало додатну стваралачку драж. Интересантни заплети, инспиративни описи и сјајно осмишљени ликови чине овај роман веома атрактивним штивом за младе. Оно што га издваја од жанровски сличне литературе су јасно дефинисане тредиционалне вредности којима се води главна јунакиња, а које су у данашње време готово на ивици заборава.

Представљање прозног првенца ове младе завичајне ауторке пропратио је велики број заинтересованих љубитеља фантастике и књижевности за младе, а посебну пажњу публике изазвали су ученици Техничке школе и Гимназије који су драматизовали делове текста и приближили радњу романа: Коста Танасијевић, Марија Бухтеева, Огњен Грујић, Ана Ћосовић, Лука Спасојевић, Радоје Ивановић, Ана Милутиновић и Даница Лазовић. Програм је обогаћен и музичким наступом камерног дуа у саставу Филип Тиосављевић, труба и Елена Радојевић, клавир.